Sa redevenim turisti in Romania

Va spuneam aici ca o sa participam la un eveniment frumos, despre turismul responsabil, la Hub, Bucuresti.

Ceea ce am si facut, iar luni seara, am fost acolo, de la 19.00, in spatiul colorat si vesel unde deja ne stransesem cam 20 persoane.

Au fost 4 speakeri, a caror descriere o gasiti aici si pe care am vrea sa vi-i si aratam, de la stanga la dreapta, Teodor (Doru) Frolu, Andrei Blumer, Daniel Rosca si Alexandra Vasiliu :

S-au prezentat fiecare, iar impreuna au sustinut tema turismului responsabil si ecoturismului din Romania.

S-au spus multe idei interesante, incepand cu Doru, care a facut intai o incadrare in peisaj, dand o definitie pe cat de personala pe atat de adevarata a crizei din Romania: ¨criza se datoreaza faptului ca societatea s-a dus foarte mult catre packaging si foarte putin catre content¨

Aceasta criza economica de fapt s-a transformat intr-o criza fundamentala, care s-a extins spre o criza de identitate. Astfel s-a produs o reintoarcere spre valorile traditionale.

Si aici s-a definit mai bine si ecoturismul, care in formularea lui Andrei Blumer de la Asociatia de Ecoturism din Romania este: ¨o forma de turism in cadrul caruia principala motivatie a turistului este aceea de a observa natura si de a aprecia traditiile locale din zone naturale. Ecoturismul respecta natura si cultura rurala, minimizeaza efectele negative asupra acestora si contribuie la protectia si conservarea naturii.¨

Doru Frolu a explicat si cum ecoturismul de fapt recupereaza niste principii vechi si traditionale, dar aduce si inovatii in acelasi timp.

Asa cum au facut ei, la Rowmania, unde au preluat ideea barcii traditionale din delta, numita lotca si au aplicat in constructia unei barci noi principiile ei combinate cu inovatia sistemului canoe.

Astfel cu Doru la Rowmania te poti bucura de o plimbare cu Canotca, iar o excursie in Delta Dunarii va deveni cu siguranta un reper memorabil.

Doru Frolu se bucura si de sprijinul lui Ivan Patzaikin in acest proiect si cred ca cel mai bine regasiti mai multe detalii in acest interviu.

Toti vorbitorii, impreuna cu participantii din sala (a fost o interactiune in ultima parte a evenimentului) au concluzionat faptul ca Romania poate deveni o destinatie importanta de ecoturism.

De fapt, si in noua strategie a ministerului de promovare a Romaniei, partea de natura este un reper important. Sa speram ca se va reusi si trecerea de la strategii pe hartie la implementarea lor cu succes.

Ecoturismul ar trebui vazut ca un element de branding, de marketing, nu calculata profitabilitatea sa in functie de numarul de turisti atrasi.

Un studiu facut in Germania a scos la inveala faptul ca cca. 20 milioane!! de nemti sunt interesati de a petrece o vacanta in natura.

Ganditi-va ce ar insemna sa atragem macar 1% din aceasta cifra in Romania !

In acest moment se pare ca ne confruntam si cu o lipsa de incredere a turistului roman in produsul traditional romanesc si in turismul intern.

Iar asociatiile si furnizorii de servicii de ecoturism au nevoie si de sprijinul agentiilor de turism pentru o promovare mai ampla si care sa treaca de limitele sezonalitatii sarbatorilor.

Deocamdata un lucru bun este faptul ca de Craciun si de Paste romanii au inceput sa redescopere Romania. Si se cer tot mai mult sejururi cu caracteristici traditionale. Insa si in restul anului exista atat de multe comori uitate si locuri minunate in Romania incat nu ar trebui decat putina pasiune de a crea niste pachete turistice care sa duca la o revigorare a interesului romanilor pentru a redeveni calatori in propria tara 🙂

Eu, Izabela Glomnicu, merg cu placere cel putin un sfarsit de saptamana pe luna prin tara sa caut locuri noi si va garantez ca am amintiri frumoase de fiecare data. Nu incercam cu totii acest lucru ?

Tags : Izabela GlomnicuRomania
Izabela Glomnicu

The author Izabela Glomnicu

14 Comments

  1. Sunt sigura ca daca toti turistii care dau iama in strainatate, in fiecare vacanta, ar avea ocazia sa descopere Romania de dincolo de manastirile pictate din nordul Moldovei sau de dincolo de Valea Prahovei ar fi socati si… in bine 🙂

    1. Asa este ! Dar si patronii de locatii turistice trebuie sa inteleaga ca doar printr-o promovare sustinuta isi pot atrage turistii ! Patronii trebuie sa isi descopere turistii ptr. ca este mai greu ca turistii sa ii descopere pe ei atata timp cat stau in anonimat !
      Sa speram ca se vor mai schimba lucrurile….in bine !

  2. Felicitari Izabela ! Si tie si celor care au participat in mod constructiv la acest eveniment ! Este foarte interesant, dar mai ales foarte important ceea ce ati dezbatut ! Sa speram ca se va intelege mesajul vostru de catre toti cei interesati !
    In ceea ce priveste redescoperirea turismului romanesc, eu va stau la dispozitie cu sugestii de locatii pe care si eu le descopar cu uimire si bucurie !
    Pe site-ul http://www.chefbuzu.com gasiti si locatii ai caror patroni sunt foarte receptivi la cultivarea si raspandirea traditiilor romanesti si care ar fi foarte bucurosi sa se angreneze in diverse astfel de evenimente. Doar lucrul in echipa si printr-o strans colaborare constructiva poate duce la rezultatele dorite ( eu asa cred ! )

  3. Avem nevoie de un efort comun si sustinut pentru revigorarea interesului asupra valorilor locale. Avem atat de multe de oferit din punct de vedere turistic in Romania, incat eu personal cred ca o viata de om nu e de ajuns sa le cunosti pe toate. Cateodata nici localnicii nu stiu ce comori au in zonele lor. Asa ca, hai, la treaba, si noi, sa speram si autoritatile (sa speram!!) sa stergem praful de pe obiectivele noastre turistice si sa spunem din nou basme frumoase care sa aduca romanii inapoi, calatori in tara proprie. Turismul se creeaza prin povesti, dar continua si sustinut de o infrastructura de calitate.

  4. Plecand de la afirmatia ‘Iar asociatiile si furnizorii de servicii de ecoturism au nevoie si de sprijinul agentiilor de turism pentru o promovare mai ampla si care sa treaca de limitele sezonalitatii sarbatorilor’ ma intreb cand si-au dat seama de acest lucru? Agentiile de turism intampina probleme in a promova si valorifica locuri in pensiunile turistice – nu de putine ori turistii mi-au povestit cum gazda le-a spus ca data viitoare sa sune direct la pensiune, sa nu mai mearga la agentie – serviciile sunt aceleasi, dar pretul mai bun, fara comision; si asta n-ar fi tot; poate ca daca am reusi sa vedem si sa analizam cauzele ne-ar fi mai usor sa intelegem efectele;

    1. Dana, ai dreptate, din pacate toti care am lucrat turism intern stim si aceasta realitate. Tine cumva de lipsa de educatie in domeniul turismului dar si de lipsa de profesionalism a micilor intreprinzatori, proprietari ai pensiunilor. Dar si ei, daca ar vedea un volum cat de cat constant de la o agentie de turism, sunt convinsa ca nu ar mai incerca sa atraga turistul in mod direct si poate si-ar proteja mai mult niste parteneri de incredere. La noi insa momentan sunt viciate mai multe parti din acest proces al turismului intern. Dar de undeva ar trebui inceput, nu? 🙂

      1. Da, este un cerc vicios; intrebarea mea este de unde incepem cu adevarat sa schimbam ceva in bine? ok, ne intalnim, ridicam probleme, discutam,socializam. Si dupa asta? Ce ramane ? Ce schimbam cu adevarat? Aveti deja forta de a initia proiecte concrete in care cei ce vor sa schimbe cu adevarat ceva ar putea sa se implice – idei bine conturate, actiune, rezultate. Satisfactia ar fi pe masura:)

  5. bun, sa ne imaginam ca statul chiar se tine de cuvant si investeste in infrastructura; mai departe oare proprietarii de pensiuni se apuca si ei sa fiscalizeze ceva din incasari?….mie amandoua imi par utopii

    1. Mircea, stim cu totii ca statul roman este codas la recuperarea taxelor si a impozitelor, dar si la aplicarea cu succes a multor legi. De acord cu tine, daca e lege, sa fie pentru toti, nu numai pentru marii hotelieri, ci si pentru pensiunea cu 4 camere. Si sa fie verificata ca este cu totul in regula, si fiscal.

      Doar ca as spune sa nu aplicam din start eticheta de utopie, pentru ca atunci nu ne ramane decat sa plecam cu totul de aici. Si ultimul sa stinga si lumina 🙂

Leave a Response