Si hotelierii plang cateodata…

“Nu stiu altii cum sunt, insa pe mine, cand ma gandesc la tarifele cu care vindeam in 2007-2008, ma apuca plansul si nostalgia. Ma uit pe rapoartele de acum 4 ani si nu imi pot da seama ce s-a intamplat de am ajuns cu tarifele la jumatate fata de acei ani”. Este declaratia unui bun amic si directorul unui hotel de 3 stele din Bucuresti. Dar ce s-a intamplat din 2007 (un an reprezentativ pentru hotelurile din Bucuresti, ale carui rezultate se pot inrama si puse la loc de cinste in receptia fiecarui hotel din Bucuresti) pana in present ?

In primul rand, oferta locurilor de cazare din Bucuresti s-a dublat. La finele lui 2007 Bucurestiul avea aproximativ 6500 camere, un numar insuficient pentru cererea de pe piata din acea perioada, ceea ce il cataloga ca fiind o destinatie scumpa in comparatie cu alte capitale europene, mai ales din punct de vedere al raportului pret-calitate. Daca in 2007 un hotel de 3 stele din centru, fara restaurant sau facilitati de tip SPA, vindea o camera single la un tarif mediu de 90-100 euro/noapte, oferind doar cazare si mic dejun, acelasi hotel vinde acum camera cu 45-50 euro/noapte.

In al doilea rand criza economica nu a iertat nici turismul, piata hoteliera fiind puternic afectata de reducerea fluxului de turisti. Cererea de pe piata, in special a segmentului corporate, s-a diminuat drastic, sub amprenta reducerilor bugetelor de calatorie, traininguri sau team-buildinguri. Bucurestiul era o piata preponderant de business, majoritatea hotelurilor bazandu-se poate prea mult pe acest segment. Din pacate, criza “i-a luat prin surprindere”, golul lasat de efectele ei fiind greu de suplinit.

In al treilea rand, lipsa de pregatire profesionala a personalului hotelier de la toate nivelurile si-a spus cuvantul in aceasta perioada. Criza a creat o panica uriasa printre investitorii si proprietarii de hoteluri, cei mai multi cu credite la banca, astfel ca orice strategie, plan sau mod de vanzare s-a redus la “Vindeti orice, vindeti oricum!”. Această “directie”, foarte daunatoare de altfel, a dat posibilitatea platformelor on-line de rezervari sau wholesalerilor sa puna presiune pe hoteluri, solicitand tarife tot mai mici. Din pacate, hotelierii au intrat in acest joc periculos, lucru care se reflecta in reducerea cu 50% a tarifului mediu in 2011 fata de 2007 !! Nu sustin ca find de rau augur colaborarea pe acest segment, ci doar faptul ca multe hoteluri ar trebui sa-si gestioneze mult mai bine politica tarifara. Tot amicul meu spunea “Oare daca noi, hotelierii, nu am fi redus la jumatate tarifele, clientii nu ar mai fi calatorit? Sau nu se cazau la hoteluri? Gresit! Singuri ne-am redus sansa de a vinde mai bine si nu stiu cate din hotelurile actuale vor reusi sa revina la tarife apropiate de cele din 2007, odata ce criza va trece”, si continua “in loc de incheiere, mi-as dori ca noi, toti cei implicati, sa reusim sa-i crestem pe anagajatii care formeaza “ambalajul” unui astfel de produs, sa-i trimitem macar la cursuri de calificare, daca nu la specializare sau perfectionare si astfel sa avem sansa de a vinde un produs bun la un pret corect”.

In pofida acestor greutati, hotelierii din Bucuresti fac eforturi mari pentru a asigura servicii de calitate, apreciate de clienţi. Un studiu realizat anul trecut de portalul www.hotel.info, serviciu de rezervari care acopera peste 210.000 unitati de cazare din intreaga lume, plaseaza Bucurestiul pe un meritoriu loc 17 intr-un top mondial al satisfactiei clientilor hotelurilor, primele trei pozitii fiind adjudecate de Varsovia, Helsinki si Tokyo.

Analizand review-urile clientilor postate pe trei dintre cele mai apreciate portaluri de rezervari online (trivago.com, tripadvisor.com şi hotelscombined.com) am reusit sa facem un Top 10 al hotelurilor din Bucuresti, pe categorii de clasificare:

TOP – CATEGORIA 5 *

1.Radisson Blu
2.Athenee Palace Hilton
3.JW Marriott
4.Intercontinental
5.Epoque
6.Grand Hotel Continental
7.Carol Parc
8.Howard Johnson
9.Crown Plaza
10.Casa Capsa

Patru noi hoteluri si-au facut loc in acest top de lux din 2007 pana in prezent: Carol Parc (2007), Grand Hotel Continental (inchis in 2005 si redeschis in 2009), Radisson Blu (redeschis in 2008, este cel mai mare hotel de 5 stele din Romania si detine suprematia acestui clasament) si Epoque Hotel (cel mai nou hotel de lux din capitala, deschis la inceputul lui 2011).

TOP – CATEGORIA 4 *

1.Novotel
2.K & K Elisabeta
3.Scala
4.Christina
5.Z Boutique Hotel
6.Starlight
7.Sarroglia
8.Berthelot
9.Pullman
10.Moxa

Topul este dominat de hoteluri noi, deschise dupa 2007, fapt ce denota apetitul investitorilor pentru acest segment de piata, care viza in principal clientela de business. Doar K&K Elisabeta si Pullman (fostul Sofitel) fac parte din vechea garda de dinainte de 2007. In rest, hoteluri noi: Novotel (2007), Moxa (2007), Berthelot (2009), chiar foarte noi si foarte apreciate se pare, drept dovada faptul ca si-au facut repede loc in top 10: Christina (2009), Scala (2010), Z Boutique Hotel (2010) sau Sarroglia (2011).

TOP – CATEGORIA 3*

1.Rembrandt
2.Tempo
3.Michelangelo
4.Duke
5.Dacia RRT
6.Opera
7.Trianon
8.Prince Residence
9.Volo
10.Siqua

Spre deosebire de piata de 4 stele, cea de 3 stele este dominata de hoteluri deschise pana in 2007. Topul este condus de Hotel Rembrandt, foarte apreciat atat pentru locatie cat si pentru calitatea serviciilor oferite. Din pacate, segmentul 3 stele a suferit cel mai mult in aceasta perioada din cauza presiunii exercitate de tarifele mici practicate de hotelurile din categoriile superioare.

Paradoxal, chiar anumite hoteluri de 5 stele au ajuns sa practice in aceasta perioada tarife la nivelul hotelurilor de 3 stele din 2007. Si atunci vine intrebarea, “pana unde vor mai scadea tarifele hotelierilor?”

Credit foto: unsplash.com

Tags : Alex Hampucompanii de turismhotelunitati de cazare
Alexandru Hampu

The author Alexandru Hampu

4 Comments

  1. Odata cu cresterea numarului de camere hotelierii si-au schimbat strategia, ca sa mentina gradul de ocupare ridicat, au scazut foarte mult tarifele, au inceput sa vanda pachete speciale si sa vanda mult pe online.

    Pot da si eu un exemplu din lista ta de mai sus de la un tarif de 135 Euro la receptie, Booking cumpara cu 50 si vand cu 55.

    Pe de alta parte daca ne uitam la tarifele din Budapesta si Praga, nu cred ca acum mai este diferenta asa de mare (pret cat si calitate).

Leave a Response