Daca nu esti online in secolul 21, risti sa ratezi oportunitati importante de a invata, de a castiga si de a trai mai bine. Daca esti offline, nu ai posibilitatea de a accesa servicii valoroase si nici de a te informa rapid si din mai multe surse sau de a participa activ la viata si dezbaterile sociale si politice.
Internetul ar trebui sa reflecte prioritatile, asteptarile si sperantele noastre si sa ne ajute sa ne indeplinim visele, mai degraba decat sa ne amplifice temerile si frustrarile sau sa largeasca diviziunile din societatea actuala radicalizand tabere opuse.
2018 este primul an in care mai mult de jumatate din populatia lumii este conectata la internet.
Iata cum arata Lumea din punct de vedere al interconectarii DIGITALE, la inceput de 2018
>> 7,6 miliarde de oameni pe Pamant (mai mult de jumatate in zone urbane)
>> 4 miliarde de oameni conectati la internet (penetrare de peste 53%)
>> 3.19 miliarde de Utilizatori de Social Media (aproape 42% din populați totala)
>> 5,14 miliarde de utilizatori unici de pe device-uri mobile (68% din populație)
>> 3 miliarde utilizatori activi pe Social Media de pe Mobile (39% din populație)
Observam ca 80% din populatia cu acces la internet, acceseaza si utilizeaza Social Media! Iar 75% acceseaza Social Media de pe device-uri mobile (94% din utilizatorii de Social Media acceseaza retelele sociale si de pe dispozitive mobile).
In Turism (si nu numai), la inceput de secol 21 era tot mai evident ca tendinta este ca toata lumea sa aiba o prezenta online. Se spunea apoi ca „daca nu esti online, nu existi”. Si asa si este!
In industria ospitalitatii, prestatorii de servicii din turism (de la hoteluri la agentii de turism sau restaurante) sunt fie la destinatie fie in alte locatii, iar locul si momentul prestarii serviciului sunt adesea foarte diferite de momentul cumpararii si de momentul formarii deciziei de cumparare a unui potential client care se poate afla in orice colt al lumii.
In 2018 insa devine tot mai clar ca „daca nu esti pe Social Media, nu existi”. Cel putin din punct de vedere comercial si de business.
Dar ce inseamna SOCIAL MEDIA?
Social Media inseamna de fapt multitudinea si diversitatea de site-uri web si aplicatii care permit utilizatorilor sa creeze si sa partajeze continut (to share content) sau sa participe la retele sociale, sa fie interconectati si sa comunice rapid, online si digital.
Si, daca ne gandim la Platformele Sociale (Social Platforms), avem Retelele Sociale (Social Networks) + aplicatiile de tip Messenger/Chat/VOIP.
=> #FaceBook creste mult mai încet in 2018, dar e un gigant care a ajuns acum la 2,15 miliarde utilizatori.
=> #Instagram are deja aprox 800 milioane de utilizatori (după ce a fost cumparat de FaceBook in 2012).
=> #Twitter a ajuns la aproximativ 330 milioane de utilizatori.
=> #WhatsApp a ajuns la 1,5 miliarde de utilizatori si 60 miliarde de mesaje trimise in fiecare zi (după ce a fost cumpărat de FaceBook in 2014 pt 19 miliarde USD!)
=> #FaceBookMessenger are estimat tot aprox 1,5 billion users (mesageria de la FaceBook)
=> #YouTube are aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori
=> #Skype are aproximativ 300 milioane de utilizatori
=> #LinkedIn are aproximativ 260 milioane de utilizatori
=> #Viber are aproximativ 260 milioane de utilizatori
=> #Snapchat are aproximativ 255 milioane de utilizatori
=> #Pinterest are aproximativ 200 milioane de utilizatori
In competitia pe piata de Messenger/Chat & VOIP mai conteaza chinezii de la Tencent care au dezvoltat aplicatia numita #WeChat (aprox 980 milioane de utilizatori) + aplicatia numita #QQ (aprox 850 milioane de utilizatori). Jucatori mai mici sunt si sud-coreeni de la #Line (aprox 200 milioane de utilizatori) si cred ca merita mentionati si cei de la #Telegram (aprox 100 milioane de utilizatori) – aplicatie open source fondata de antreprenorul rus Pavel Durov, care este lider in Rusia si Ucraina.
Pe partea de Social Network mai merita urmarti si cei de la #Tumblr = social network and microblogging, cu aprox 790 million).
Și, bineinteles, in ASIA, chinezii de la Tencent cu social networkul lor #Qzone (aprox 570 milioane de utilizatori) si platforma de microblogging chinezeasca #SinaWeibo (aprox 375 milioane de utilizatori)
O mentiune speciala cred ca merita si cei de la #Reddit (Social news aggregation, web content rating & discussion website) care au aproximativ 250 milioane de utilizatori.
Si, daca vorbim de Social Media in Romania, iata cam cum arata cifrele in 2018:
>> 19,6 milioane de romani (mai mult de jumatate in zone urbane)
>> 13,7 milioane de romani conectati la internet (penetrare de 70%, peste media globala de 53%)
>> 10 milioane de Utilizatori de Social Media Activi (un pic peste 50%, peste media globala de 42%)
>> 16 milioane de utilizatori unici de pe dispozitive mobile (81%, peste media globala de 68%)
>> 8,9 milioane utilizatori activi pe Social Media de pe Mobile (45%, peste media globala de 39%)
Numarul de romani cu acces la internet a crescut cu 3 milioane fata de 2017, o crestere de 22%. Iar numarul de romani activi in Social Media a crescut cu 6% fata de anul trecut.
Despre SOCIAL MEDIA in Romania, se discuta in mod organizat si cu interes de multi ani. Sunt deja 8 ani de cand Revista Biz sustine cu succes, an de an, la Bucuresti, conferinta “Social Media Summit”. Anul acesta #SMSbucuresti a avut loc pe 28 februarie 2018.
In prima sesiune s-a vorbit despre PROVOCARILE DIN SOCIAL MEDIA IN 2018.
Cristian Manafu ne-a atras atentia (daca mai era nevoie) ca in 2018 este esential sa ne adaptam sau sa murim!
Lucrurile se schimba. Poate nu putem sa fim la fel de activi sau prezenti pe toate platformele de socializare, insa este esential sa nu neglijam nici una dintre ele. Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, Pinterest, Youtube… ar fi esential sa aflam si sa intelegem unde sunt clientii nostri potentiali si sa comunicam cu ei pe platforma pe care o prefera. Sau, sa ne alegem o anumita platforma si sa ne adaptam serviciile si oferta celor prezenti pe acea platforma.
Ideea de baza a prezentarii si a intregii conferinte, dupa parerea mea, a fost aceea ca, oriunde am comunica, cu oricine si in orice industrie am fi, este esential sa fim… AUTENTICI!
Autenticitate. Asta asteapta de la noi utilizatorii din Social Media. Si ii intelegem perfect, nu-i asa?
E important sa fim autentici pentru a fi diferiti si a fi noi insine. A ne reprezenta brandul sau produsul ori serviciile oferite, asa cum se cuvine. In conformitate cu realitatea.
E important sa nu mai urmarim reach si cifre umfllate ci rezultate reale si masurabile. Sa colaboram cu oameni (bloggeri si influenceri) in care credem si care se potrivesc cu ceea ce oferim si vrem sa transmitem. Care au un public cu adevarat interesat de ceea ce incercam sa comunicam si promovam noi.
Aproape toata lumea e deja pe FaceBook, acum vedeta devine Instagram. Si se trece foarte mult pe continut video si deci pe YouTube. FaceBook se pare ca isi pregateste chiar propria platforma de video.
Iar INSTAGRAM este Platforma care creste cel mai mult si care este preferata de multi tineri si adolescenti. Sunt peste 3 milioane de useri romani pe Instagram. (16% din Populatie), ar fi cazul sa intelegem mai bine INSTAGRAM-ul.
Ultima sesiune din SMS BUCURESTI 2018 s-a numit INSTAGRAM FOR BUSINESS.
Robert Katai ne-a recomandat sa comunicam pe Instagram ca si cum NU am fi un brand. Pentru ca, in mod evident, comunicam cu Oameni, nu cu Branduri. E esential sa experimentam, sa ne jucam cu optiunile si functionalitatile oferite de Instagram. Sa publicam Stories si sa provocam engagement-ul utilizatorilor. Sa punem intrebari, sa facem poll-uri, sa le cerem parerea si sa ii provocam sa reactioneze, sa genereze continut si sa se simta atrasi de brand-ul, produsul, serviciile si mai ales, de ideile si postarile noastre.
NU exista o reteta de succes! Daca ar exista s-ar vinde pe bani buni si ar folosi-o mai toata lumea! Dupa cum spuneam si mai sus, important este sa fii AUTENTIC!
Si, bineinteles, si in Instagram trebuie investit (timp si bani) pentru a ajunge la rezultatele dorite. Trebuie sa te implici, sa creezi engagement cu ceilalti utilizatori, sa testezi tool-urile noi. Nu trebuie sa te comporti ca un brand, ci ca un prieten. Un prieten care sa fie si amuzant dar si de incredere. Nu e nevoie sa fii perfect, e esential sa fii TU, asa cum esti (ca brand, ca serviciu, ca produs, ca OM cu care interactioneaza si va interactiona un viitor client).
Orice brand are nevoie de brand ambasadori si orice campanie in digital si in Social Media are nevoie de INFLUENCERS.
La SMS BUCURESTI 2018 a avut loc si o adevarata dezbatere pe tema MICRO-INFLUENCERS VERSUS MACRO-INFLUENCERS
Influencer – Influentator = o persoana (sau un grup) care are capacitatea de a influenta comportamentul sau opiniile si comportamentul de cumparare al celorlalti. Un adevarat influentator are un efect semnificativ asupra deciziei de cumparare a celor care il urmaresc.
Un Micro Influencer este de fapt un influencer specializat, de nisa! In mod firesc, un micro influentator are mai putini urmaritori (Likes, Followeri, cititori etc) decat un macro influentator! Insa publicul tinta al micro-influencerului este unul evident interesat de ceea ce are de spus acesta, in mod special in domeniul si nisa pe care activeaza, comunica si este recunoascut.
Micro Influencerii au un continut specializat, autentic si credibil si aduna in jurul lor comunitati – mai mici decat macro influencerii, dar poate mai loiale.
Oamenii de marketing si comunicare din turism pot alege sa lucreze cu influenceri generalisti, celebritati sau bloggeri generalisti sau sa lucreze cu micro influenceri din zona de travel, de lifestyle sau de pe o nisa clar definita si potential interesata in serviciile si produsele oferite.
Macro Influencerii ofera un impact mai mare si cifre mai mari. Oamenii aleg de multe ori irational sau emotional. Fara sa stie exact de ce au ales ce au ales. De multe ori specialistii (micro influenceri) incearca sa convinga oamenii folosind rationalul si argumente de necombatut. Iar un client convins in mod rational este un client castigat. Si, mai important, poate deveni un client recurent.
Micro influencerul isi cunoaste comunitatea mai bine si mai personal si comunitatea are o relatie mai directa si poate personala cu acesta. Ceea ce nu se intampla in cazurile macro influencerilor vedete.
Oricum, e alegerea voastra cu cine si cu ce tip de influencerri preferati sa lucrati. E important sa credeti in ei si sa se potriveasca cu brandul si Campania voastra de comunicare.
Fiecare are influencerii pe care ii merita!
Tot de la #SMSbucuresti2018 am retinut prezentarea lui Alexander Peyre Dutrey, despre Comunicarea in Social Meda a Ambasadei Suediei la Bucuresti. Au peste 20.000 de fani si un engagement de invidiat pentru o ambasada. Avem ce invata si in comunicarea digitala in turism de la colegii diplomati din Suedia. Intr-o echipa de 10 oameni, au doar 2 care se ocupa de comunicare si doar un om pentru Social Media. Dar o fac cu umor, cu implicare. Reactioneaza la realitatile si la subiectele de interes din vietile romanilor si comunica intr-un mod autentic. Nu se feresc de subiecte controversate si nici de ironie si au creat astfel cateva mesaje si postari care au devenit virale.
Si Francisc Dobos de la catedrala romano-catolica Sf Iosif ne-a subliniat ca succesul dansului in Social Media nu a fost unul bazat pe strategii complicate ci pe autenticitate si credibilitate.
Unul din subiectele abordate si aici, si de foarte mare interes si in turism si industria ospitalitatii, a fost deja celebrul si inevitabilul GDPR.
GDPR (General Data Protection Regulation)
Ce e sigur: nu exista inca o legislatie legata de GDPR in Romania. Nimeni nu stie deocamdata care vor fi exact conditiile si procedurile de respectat in Romania. Deci cine se declara deja expert GDPR nu o face avand o baza reala!
In Romania avem deja in vigoare LEGEA nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Legea este destul de moderna si adaptata la realitatile actuale, chiar daca nu este foarte clar aplicata sau mai bine zis, aplicarea ei nu este controlata cu adevarat.
Stim ca GDPR este o Directiva Europeana ce va avea caracter obligatoriu din mai 2018.
Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) va afecta toate firmele, inclusiv agentiile de turism si hotelurile sau pensiunile, fie ele mici sau mari!
Daca identifici o persoana folosind datele sale personale, trebuie sa respecti GDPR din aceasta vara. Insa nu va temeti si nu intrati in panica. Amenzile uriase de care se vorbeste nu se vor da. Sau nu se vor da imediat.
GDPR cauta sa ofere cetatenilor europeni (deci si noua inclusiv) o intimitate crescuta si o protectie mai mare. Printre altele, GDPR promite fiecarui cetatean dreptul de a fi uitat – asteptam sa vedem daca FaceBook va permite utilizatorilor sa isi stearga efectiv profilul.
Pentru firmele care lucreaza cu date personale ale clientilor si ale altor persoane, vor aparea anumite indatoriri crescute si obligativitatea raportarii catre autoritati. Insa o abordare rationala si structurata care sa dovedeasca autoritatilor ca noile norme sunt respectate in compania ta, va va feri de neplaceri.
La Social Media Summit Bucuresi, echipa Biz a lansat Digital Report 2018 (acesta poate fi comandat online atat in format printat cat si in format electronic). Ajuns la a doua editie, raportul prezinta o radiografie complexa a industriei de digital din Romania, cu analize despre tendintele si evolutiile pietei de digital si opinii ale specialistilor.
Cei mai influenti Bloggeri romani in 2018 au fost declarati:
- Influenta: Cabral si Manafu
- Profesionalism: Cristian China Birta
- Campanii: nwradu.ro
Cei mai influenti Vloggeri romani in 2018 au fost declarati:
- Influenta: Bromania
- Profesionalism: Mickey H
- Campanii: George Buhnici
Suntem mandri sa ne numaram si noi, cei de la TurismMarket (in sectiunea Bloguri – Turism/Calatorii), printre atat de multe nume cunoscute in ale online-ului si va recomandam si voua sa faceti cunostinta cu toti cei enumerati in ghidul “Digital Report 2018“. Mai ales daca vreti sa gasiti colaborari noi potrivite pentru tipul vostru de business.
Ghidul include categorii de bloguri precum Generaliste, Jurnalisti/Vedete, Fashion & Beauty, Clinar, tehnologie, Relatii de Cuplu, Turism/Calatorii, Sport/Stil de viata sanatos, Parenting, Cinema, Carti/Cultura, Lifestyle, un top al conturilor de Instagram si al Vlogurilor (si aici avem categorii precum Gaming, Entertainment, personal/Life Style, Educational, Beauty & Fashion.
“Digital Report 2018” include, pe langa listele cu cei mai cunoscuti, vloggeri/bloggeri/agentii digitale o multime de informatii si interviuri extrem de utile pentru cei care lucreaza in zona de marketing & PR si poate fi comandat online atat in varianta print cat si pdf de aici.
In articolele mele viitoare, voi cauta sa revin si sa aduc mai multe informatii si detalii despre subiectele cele mai arzatoare si interesante pentru voi.
Voi reveni cu detalii si clarificari privind GDPR si aplicarea sa in turism, precum si cu informatii, cifre, tendinte si sfaturi legate de Social Media, Comunicarea Digitala, Tehnologie si Data.
Sa avem un an bun si un sezon excelent!