Cred ca sunteti de acord cu mine cand spun ca in 2011, programele dedicate seniorilor au explodat la propriu. Stiu, veti spune ca ele exista de ani de zile pe piata. De acord, insa niciodata nu au fost promovate cu atata patos de
agentiile de turism si parca nici destinatiile nu au fost atat de diversificate. Cateva exemple ar fi, Tenerife, Mallorca, Costa del Sol, Cipru, Bulgaria.
Vazand implicarea puternica a agentiilor de turism in construirea de astfel de pachete, este normal sa ne punem intrebarea:
Reprezinta seniorii un target real in Romania?
Pai hai sa vedem.
Daca ne gandim la pensionarii din Romania, probabil ca am renunta din start la dezvoltarea unor astfel de programe pentru ca stim cu totii cam care este nivelul de trai al unui pensionar in aceasta tara. Evident, ma refer la marea lor majoritate. Daca ne referim la partea mai mica a celor care au nivel al traiului mediu, atunci probabil ca nu s-ar justificata atat de multe programe dezvoltate pentru ei. Si atunci, care este motivul pentru care acest tip de programe au cunoscut un trend atat de ascendent?
Pai, avantajul unui program de seniori este acela ca in general, tariful de vanzare este cam la jumatate fata de cel pe care l-ai achizitiona in mod normal. Un alt avantaj, il reprezinta faptul ca la fiecare senior inscris, poti rezerva si un tanar la acelasi tarif. Astfel, foarte multi tineri se folosesc de aceasta facilitate alegand sa mearga impreuna cu parintii lor in destinatii pe care altfel nu si le-ar putea permite. Iata deci un alt target de care marketerii se pot folosi atunci cand gandesc campania de promovare pentru seniori.
Ca sa raspund totusi la intrebarea din titlu, personal cred ca seniorii nu reprezinta un target adevarat pentru Romania, exclusiv din motive economice insa in mod cert, produsele dedicate lor devin extrem de atractive pentru ceilalti beneficiari, mai concret insotitorii lor.
Daca imi permiteti, as vrea sa va dau exemplu 3 tipuri de target pe care eu le-am identificat atunci cand am facut planul de comunicare pentru un astfel de program, cu rugamintea de a completa daca aveti o idee noua.
1. Seniorii cu un nivel al veniturilor medii
2. Insotitorii seniorilor care pot profita de vacanta parintilor pentru a beneficia de reduceri consistente
3. Copiii care isi permit si isi doresc sa isi trimita parintii in vacanta si pot profita de astfel de programe.
In concluzie, cred ca indiferent daca reusim sa identificam mai multe tipuri de target, un program de seniori are succes atunci cand il operezi pentru prima data intr-o destinatie noua dupa care iei pauza un an. Consider ca aceasta piata nu suporta in acest moment atat de multe programe si destinatii si nici repetari continue, din simplu motiv ca este prea mica.
Voi ce parere aveti?
Credit foto: unsplash.com
Și eu sunt curioasă cum va avolua acest segment. Anul trecut în septembrie chiar am fost uimită de promovarea în forță a fenomenului, și am fost plăcut surprinsă să văd că au fost destui bătrânei care au plecat către Albena. Și mulți erau doar doi bătrânei. Mai rar cazuri de 1 senior + 1 tânăr. Dar vorba ta, nu e un segment bănos. Dar e frumos că oferă posibilități și altor oameni!
Buna,
Depinde foarte mult de destinatie.
In Albena tinrii pot ajunge foarte usor si fara tarifele preferentiale si atunci probabil de aceea ti-au parut rare cazurile senior+tanar.
Daca te-ai fi referit la Tenerife, atunci lucrurile ar fi stat cu totul altfel:).
Eu m-am axat mai mult pe zona Balcanica, asta fiind domeniul meu de interes. De aceea nu prea pot sa vorbesc despre alte destinatii despre care stiu doar din auzite.
Eu cred ca depinde din ce punct de vedere vorbim. Uniunea Europeana incearca sa creeze un program pentru seniori pentru toate statele membre dupa modelul spaniol, IMSERSO. In Spania programul avea ca principal obiectiv prelungirea sezonului pentru destinatiile de coasta si insule. Si se considera acest segment de poulatie interesant pentru ca relativ au bani si timp pentru a calatori. Si eu cred ca pentru o agentie de turism care lucreaza cu seniorii din Romania in prezent acesta nu este foarte atractiv. Dar asta se poate schimba in viitor. Daca vorbim insa de un turoperator, agentie de turism, hoteluri a caror clienti sunt turistii straini care vin in Romania atunci da, seniorii sunt un target real.