Tendinte in turism in 2015

Asa cum spuneam in articolul Evenimentele care au marcat turismul in 2014, anul trecut a fost un an bogat in evenimente, multe dintre acestea isi vor avea un impact si asupra evolutiei turismului in acest an.

Este greu de prevazut ce se va intampla in turism in 2015, dar voi incerca totusi sa enumar cateva tendinte care deja se contureaza in industrie.

  • 1. Marketing turistic: noi segmente de piata si selfie-uri

In 2015, specialistii de marketing in turism vor trebui sa segmenteze si mai mult clientii potentiali si sa se concentreze pe noi nise de piata. Criza economica din ultimii a adus la intensificarea concurentei in segmentul low cost, ceea ce in timp a dus la impartirea acestei piete in mai multe segmente. Odata cu usoara recuperare economica de pe anumite piete, vom vedea o concentrare pe segmentul de piata low cost care isi doreste preturi ieftine, dar un produs diferentiat care sa reflecte un stil de viata, atat prin design cat si prin serviciile oferite. 

In ultimii ani au avut loc si schimbari sociale si demografice care au dus la aparitia de noi nise de piata. Asupra acestui lucru s-a concentrat si studiul realizat de Euromonitor International si prezentat la World Travel Market in 2014. Prezenta tot mai mare a femeilor in functii de management a dus la aparitia unui segment de piata cu multe oportunitati pentru turism. Doar in Europa, femeile care calatoresc in scop de afaceri si de munca reprezinta deja 25%. De asemenea, multe dintre acestea intarzie momentul intemeierii unei familii. In Europa, aproximativ 20% din femeile de varsta fertila nu sunt mame. Astfel, creste numarul femeilor care calatoresc singure, in grup cu alte femei sau cu nepotii lor (asa-numitul segment PANK: Professional Aunt, No Kids). Alte segmente care prezinta oportunitati sunt familiile monoparentale sau calatoriile in care calatoresc impreuna bunicii, parintii si nepotii. 

Marketerii vor incerca, de asemenea, sa profite mai mult de moda selfie-urilor. Euromonitor numeste aceasta tendinta braggie (de la verbul din engleza “to brag”, care inseamna “a se lauda”) si avertizeaza “tendinta braggie creaza o noua provocare pentru operatorii turistici: fotografiile care sunt urcate in mod spontan pe retelele sociale inseamna ca serviciile prestate trebuie sa fie perfecte daca se doreste mentinerea unei bune reputatii pe Internet.

  • 2. Turismul P2P: Airbnb si Uber vor deveni legale in mai multe destinatii

Airbnb colecteaza deja taxe turistice turistilor care utilizeaza plaforma sa in San Francisco, Franta si Amsterdam. Cu siguranta, din ce in ce mai multe destinatii le vor urma exemplul. 

Situatia Uber este mai complicata. Dar, compania negociaza deja adoptarea de norme pentru a putea functiona cu mai multe orase din Europa si incerca sa atraga sprijinul locuitorilor. Vom asista la modificari in legislatia mai multor destinatii in ceea ce priveste serviciile oferite de furnizorii de transport, iar Uber isi va putea relua activitatea in mai multe destinatii in care a fost interzis.

  • 3. Hoteluri

Industria hotelurilor se va concentra pe doua segmente de piata: luxul de categorie superioara si low cost.  Hotelierii vor incerca sa se diferentieze prin design sau prin servicii.

Tehnologia va continua sa fie utilizata pentru a oferi noi servicii sau ale imbunatatii pe cele existente. Anul acesta, pe langa aplicatiile pentru dispozitivele mobile, tehnologia wearable va castiga importanta in hoteluri, o tendinta evidentiata de site-ul Hotels.com, detinut de Expedia. Ceasurile si bratarile inteligente vor ajuta clientii sa primeasca notificari importante sau sa poata aiba acces la anumite servicii.

Pentru a face fata concurentei venite de la platformele de turism P2P (peer-to-peer), mai multe hoteluri vor oferi clientilor experiente locale, cautate de multi utilizatori ai acestor platforme.

  • 4. Agentii si operatori de turism

Linia dintre online si offline este tot mai subtire in agentii. Acest lucru este determinat pe de o parte de agentiile de turism online si de comparatoarele de preturi, dar si de optarea din ce in ce mai mare a marilor operatori de turism, ca TUI si Thomas Cook, pentru canalul de vanzare online. Clientii decid ce canal utilizeaza pentru informare si pe ce canal finalizeaza rezervarea. 

Pachetele se servicii turistice vor fi mai flexibile, clientii avand si mai multe optiuni pentru a-si personaliza pachetul, de la cum doresc sa zboare, ce camera de hotel doresc si ce excursii vor sa cumpere. De exemplu, 84% din oferta TUI Travel este formata deja din produse diferentiate.

  • 5. Turismul online

PhoCusWright atragea recent atentia ca mai exista inca spatiu de crestere in tarile dezvoltate pentru agentiile online, furnizori si intermediari. Desi pietele emergente inregistreaza rate de crestere mult mai mari, valoarea pietei de turism online continua sa fie multa mai mare in pietele dezvoltate.

Piata de e-commerce din Romania este estimata la aproximativ 2 milioane de euro, cu rate mari de cresteri. Conform unui studiu al firmei de consultanta EY Romania, aproximativ 7% din populatia adulta a tarii noastre, 1.2 milioane de romani, cumpara online. Pentru 2015 sunt estimate cresteri de 50% a vanzarilor online in Romania. Turismul online romanesc va beneficia si el de aceasta crestere. Chiar daca valoarea pietei de turism online in Romania un este inca mare, ea prezinta oportunitati interesante pentru furnizorii de servicii turistice.

Sa aveti parte de un an minunat si sa va bucurati de calatorii indiferente de evolutiile care vor avea loc in industrie!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agentie de turismspecialisti in turismtendinte in turismVasilica Margalina

Leave a Response