Anul 2018 este pe sfarsite si, ca la fiecare final de an, ne uitam la cum a fost anul in industria noastra de turism si cautam informatii despre tendintele anului viitor.
Chiar daca in 2018 nu am reusit sa scriu aici cat de des mi-am dorit, am urmarit piata internationala de turism, am observat modificari importante si am pregatit o lista cu 7 tendinte in ceea ce priveste industria de turism in 2019. Bineinteles, lista poate fi completata cu mult mai multe tendinte, insa din ceea ce m-am documentat, acestea sunt principalele tendinte care mi-au atras atentia.
Acestea sunt urmatoarele:
- Calatoriile familiei moderne
- Nunta “in deplasare”
- Business + Leisure = Bleisure
- Calatori Solo
- Destinatie Necunoscuta
- Influencers (Influentatorii)
- SpareFare
Calatoriile familiei moderne
Inca din 2012 s-a simtit in piata internationala o crestere a acestui tip de public iar astazi aproximativ 40% din rezervarile vacantei de vara si 20% din rezervarile vacantei de iarna sunt facute de catre familii cu copii.
Conform CNN familiile monoparentale par a schimba cursul rezervarilor deoarece pana de curand majoritatea familiilor care faceau rezervari erau formate din 2 adulti si 2 copii, insa in prezent 30% din vacantele de familie sunt reprezentate de familii formate dintr-un singur adult si 1 sau 2 copii.
Acest lucru inseamna ca si optiunile de vacanta pe care le aveau familiile la destinatie se schimba si acesta nu este un lucru rau: de exemplu au inceput sa apara mai multe variante de bilete la diverse obiective turistice modificand astfel traditionalul “family ticket” care includea 2 adulti si 1 sau 2 copii. Astfel, obiectivele turistice pot avea o noua potentiala piata daca iau in calcul mai multe variante de bilete pentru familii redefinind optiunile disponibile pentru familii.
Un alt exemplu este dat de Virgin Holidays care a inceput sa ofere tarife personalizate familiilor formate dintr-un singur adult si 1 sau mai multi copii in destinatiile lor din Caraibe. Astfel, daca in trecut o persoana adulta care calatorea cu un copil platea cazarea ca si cum ar fi fost 2 adulti in acea camera, noua politica tarifara permite oferirea unei reduceri pentru a doua persoana daca aceasta este copil (ma refer la cazarea intr-o camera dubla).
Un al treilea exemplu vine de la Virgin Trains care au introdus asa numitul “family return ticket” unde exista 8 combinatii de bilete la pret fix. Cerinta minima este ca biletul sa fie folosit de cel putin 1 adult cu 1 copil si de maxim 2 adulti si 4 copii, existenta vreunui grad de rudenie nefiind obligatorie.
Nunta “in deplasare”
Calatoriile in destinatii din ce in ce mai indepartate devin din ce in ce mai accesibile, asa ca si dorinta viitorilor miri (neaparat iubitori de vacante!) este din ce in ce mai reala. Deja avem in intreaga lume destule cupluri care aleg sa se casatoreasca in diverse destinatii de vacanta si care isi creioneaza propria poveste personalizata. Aici as spune ca agentiile de turism si cele de organizari evenimente vor avea un mare plus in viitor. Nu de alta, insa stiu din proprie experiente ce inseamna sa iti faci nunta “in deplasare” 🙂
Oportunitatile in care calatorim alaturi de familia extinsa (parinti, bunici, veri si alte rude) sunt destul de putine asa ca organizarea unei nunti in afara orasului in care locuiesti pare a fi o idee buna. In plus, cei care aleg sa isi organizeze nunta intr-o destinatie se vor bucura nu numai de o nunta ci o intreaga vacanta frumoasa pentru ca, bineinteles, nu stau la destinatie numai pentru o zi ci aleg sa petreaca undeva pana la o saptamana. Astfel, calatoria pentru nunta se transforma in timp pretios petrecut alaturi de cei dragi, petreceri, descoperirea unei noi destinatii sau revederea unei destinatii devenita deja draga.
Pe langa calatoriile cu ocazia nuntii, din ce in ce mai multe cupluri incep sa prefere lunile de miere pline de activitati. chiar daca trendul lunii de miere realizate la plaja, in destinatii exotice este inca la moda, din ce in ce mai multe cupluri cauta sa petreaca luna de miere in destinatii in care sa aiba parte de diferite activitati (sporturi acvatice, vizite in diferite locatii unice, degustari de vin, de cafea sau de ceva specific din zona respectiva, etc), fie ele mai apropiate sau mai indepartate. Asta inseamna ca Europa devine incet incet destinatie interesanta pentru luna de miere, lucru la care nu m-as fi gandit acum vreo 2-3 ani.
Business + Leisure = Bleisure
E posibil sa fi auzit termenul de “bleisure” de cativa ani incoace. Acesta inseamna acea calatorie de afaceri ce se amesteca la un moment dat cu o calatorie de placere. Sunt sigura ca, daca ai calatorit vreodata undeva in interes de business ai reusit (sau cel putin ti-ai dorit) sa petreci inca 1-2 zile in destinatie pur si simplu de placere, dupa ce ai terminat treaba cu care ai fost acolo.
Ei bine, acest stil de a calatori castiga din ce in ce mai mult teren. Conform unui raport emis de Expedia, in jur de 60% din calatoriile de afaceri din 2018 au inclus si o perioada de calatorie de placere. Tot ei ai publicat de curand rezultatele unui studiu realizat cu ajutorul a 500 de calatori americani din care reiese ca o calatorie de afaceri dureaza in jur de 3,7 zile iar acesteia i se adauga inca 2,6 zile pentru leisure. rezultatele studiului mai spun ca doua treimi din acele calatorii au fost cu ocazia unor conferinte, 46% pentru intalniri de afaceri, 42% calatorii dedicate vanzarilor si 30% calatorii pentru intalniri interne.
Calatori Solo
Despre calatoriile solo am vorbit si in articolul cu tendintele in turism ale anului 2017 si mentionam atunci ca aceste calatorii solo sunt preferate de femei. Cel putin asa spunea trendul momentului iar acesta s-a pastrat pana astazi. In plus, acestui trend i s-au mai adus cateva lamuriri conform cu calatoriile realizate in ultimii ani: calatoriile solo s-au extins la toate generatiile, nu sunt facute astazi numai de persoanele tinere.
Conform celor de la Travel Agent Central 25% dintre cei din generatia Millenials au spus ca planuiesc sa calatoreasca solo in urmatoarele 12 – 24 de luni, iar cei de la Lonely Planet spun ca femeile peste 50 de ani sunt cele care vor calatori solo cel mai mult. In studiul realizat de ei a rezultat ca in 2017 cele mai multe persoane care au calatorit solo aveau varsta medie de 57 de ani, spre deosebire de acelasi studiu realizat in 2014 cand persoanele respective aveau in medie 54 de ani (daca observam, este vorba cam de aceleasi persoane care au imbatranit cu 3 ani).
Daca ne gandim bine, era de asteptat ca generatia Millenials sa imbratiseze mai repede acest timp de calatorie, insa se pare ca Baby Boomers le-au luat-o inainte. Intr-un fel e de inteles aceasta schimbare: calatorii Millennials sunt mult mai angrenati in viata sociala (chiar daca aceasta are procent mai are in online decat in offline) si si-ar dori sa calatoreasca mai degraba insotiti de dragul socializarii.
Si cei de la Booking.com au facut un studiu in acest sens, iar dintre cei 20 500 calatori la nivel global. 40% au fost baby Boomers care au calatorit singuri cel putin o data in ultimul an si 21% dintre ei planuiesc sa faca o astfel de calatorie si pe viitor.
Destinatie necunoscuta
Calatoriile cu destinatie necunoscuta urmeaza a fi foarte la moda in 2019 mai ales intre calatorii generatiei Millennials. Acestia iubesc suprizele si provocarile iar o calatorie in care nu stii decat perioada in care pleci, fara sa stii destinatia sau eventualele activitati pe care le poti face, este o adevarata provocare.
Acest tip de aventura se potriveste celor care iubesc sa exploreze locuri noi si totodata celor care nu cauta vacante ieftine. Si asta pentru ca pentru a pune la cale un astfel de produs agentia de turism va avea destul de mult de lucru, mai ales in a identifica corect dorintele clientului care ii cere o astfel de vacanta si a le traduce intr-o adevarata experienta de vacanta.
In Europa exista deja agentii de turism care presteaza astfel de servicii, cum este Srprs.me si sunt curioasa cat de mult vor creste in urmatoarea perioada.
Imi amintesc ca in 2013 se lansa la noi in Romania “Aventura Vivolis”. Nu stiu daca stii ceva despre asta insa cei de la Ovi Travel lansau ideea aventurii Vivolis, adica o calatorie surpriza in care stii doar cand pleci si cand te intorci, fara sa ai idee despre destinatia in care ajungi sau ce vei putea face acolo. Au facut atunci o calatorie de proba cu cativa bloggeri romani (care au stiut tara in care urmau sa mearga, dar nu si destinatia finala) insa ideea lor a fost prea indrazneata pentru anul 2013 pentru ca turistii nu s-au inghesuit atunci sa cumpere o astfel de calatorie, chiar daca ea a fost bine prezentata in online prin articolele scrise de bloggerii care au trait experienta.
Ei bine, in 2019 lucrurile se schimba iar calatoriile cu destinatie necunoscuta iau amploare. Cel putin la nivel international, ramane sa vedem cum vor sta lucrurile in Romania. Deci eu as zice ca e loc pentru astfel de calatorii mai ales in randul celor care calatoresc pentru a avea parte de anumite experiente de calatorie date de pasiunile lor. Asadar lansez o intrebare deschisa catre cei de la Ovi Travel: reluati ideea “aventurii Vivolis”?
Influencers (Influentatorii)
Stiu ca este un subiect foarte dezbatut nu numai in turism ci la nivelul mai multot industrii: cat de mult conteaza sa lucrezi cu influencerii si cat de mult livreaza acestia?
In primavara lui 2016 scriam despre primele rezultate ale unui studiu facut in Romania despre rolul influencerilor din mediul online romanesc, iar in toamna 2018 am participat la prima conferinta de la noi din tara dedicata Influencer Marketing in urma careia a rezultat acest articol.
Ma bucur ca, dupa ani de zile in care influencerii au tot fost tema de dezbatere pe toate planurile, iata ca piata creste si promovarea prin influenceri este inteleasa si evaluata corect in cele mai multe cazuri.
Influencerii nu sunt altceva decat creatori de continut, fie ca acestia detin un blog, un vlog, fie ca sunt foarte bine pozitionati in social media sau chiar si la nivel mai mic – in grupul lor de prieteni si colegi. Pentru ca influenceri putem fi cu totii in mediul in care traim.
Pe scurt, un influencer este o persoana care, prin activitatea sa, si-a castigat credibilitatea intr-o anumita industrie si are un cuvant de spus in acea industrie. Astfel, prin parerile sale expuse in text, fotografii si videoclipuri acestia pot influenta deciziile celor care il urmaresc.
In industria de turism au fost si vor fi multe companii care vor discuta in contradictoriu (atat in Romania cat si in afara) despre eficienta influencerilor, insa iata ca tendintele spun ca prezenta influencerilor in viata noastra schimba multe. Chiar si in ceea ce priveste deciziile de vacanta.
De exemplu Tripadvisor a anuntat ca in curand va introduce review-urile scrise de profesionisti in interfata lor pentru a veni in ajutor celor ce cauta inspiratie in calatoriile lor. Asta inseamna ca apreciaza eficienta influencerilor pentru ca acestia vor fi cei care vor redacta aceste review-uri. Bineinteles, vor alege dintre acei influenceri care au o baza solida in ceea ce priveste siteurile pe care publica articole, calitatea materialelor transmise in social media, precum si persoane care colaboreaza cu companii precum National Geopraphic sau Travel Channel.
Spare Fare
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu rezervarile de calatorii nefolosite? Adica cu acele bilete de avion, cazari sau pachete de vacanta care sunt cumparate dar din diverse motive ajung sa nu mai fie folosite.
In prezent cei ce sunt nevoiti sa renunte la calatorii nu au prea multe optiuni. In cele mai multe cazuri renuntarea apare pe ultima suta de metri cand fie isi gasesc inlocuitor, fie pierd toti banii investiti (bineinteles, acest lucru depinde de tipul serviciului si de tipul asigurarii de calatorie/STORNO pe care o are respectiva persoana).
Unul din trendurile anului viitor este legat de SpareFare, un startup ce a pornit in Marea Britanie care pune la dispozitia calatorilor o platforma pe care acestia isi pot publica biletele de avion, cazarile sau pachetele de vacanta si le pot vinde la un tarif convenabil altor calatori. In acest fel noul cumparator cumpara la un tarif mai mic decat ar fi facut-o in mod normal, iar cel care e nevoit sa renunte la calatorie isi recupereaza o buna parte din bani. Bineinteles, platforma este didicata celor care doresc sa vanda/sa cumpere o vacanta last minute pentru ca oportunitatile disponibile vor veni de pe o zi pe alta.
La o prima vedere o astfel de platforma pare a fi o oportunitate buna pentru a calatori cu un tarif mai mic si de a-ti recupera o buna parte din costuri in asura in care nu mai poti calatori intr-un anumit moment. Iar platforma va deveni si mai interesanta pe masura ce se va dezvolta la nivel international si ca deveni cunoscuta in intreaga lume. O sa-i urmaresc sa vad ce se intampla!
Sursa foto: unsplash.com