Iată-ne ajunși în 2021. După un an 2020 dificil – poate cel mai greu cu care s-a confruntat industria de turism vreodată – ale cărui concluzii le-am scris aici, începem Anul Nou cu speranțe noi.
Una din speranțe stă în dorința noastră a tuturor de a călători. Așa cum am văzut pe tot parcursul anului 2020, deși călătoriile au fost restricționate/granițele închise/majoritatea țărilor au avut perioade de carantină (unele încă mai au), pe măsură ce restricțiile s-au diminuat, oamenii au început să călătorească. La început mai aproape de casă, apoi au trecut granița țării și au mers în acele locuri în care se putea călători. Cu sau fără test Covid.
Bazându-ne chiar și numai pe acest lucru, consider că partea “cea mai rea” a trecut iar de aici înainte putem gestiona situația într-o mai bună măsură. E foarte important să știm că, în ciuda Covid-19 care a schimbat cu totul întreaga lume, dorința de călătorie a rămas nestrămutată. Ba mai mult, o bună parte dintre cei care nu au apucat să călătorească deloc în 2020 simt nevoia să…recupereze.
În al doilea rând existența unui vaccin aprobat (asta pe lângă alte câteva vaccinuri ce sunt în fază finală de testare) ne dă o speranța în plus de revenire la normalitate.
Cât va mai dura însă până să ajungem acolo nu știm. Însă simțim cu toții că lucrurile au început să se miște în direcția bună.
Și pentru că îmi place să încep anul nou cu speranțe noi, vin astăzi cu un articol ce abordează tendințele anului 2021 în turism.
Dacă urmărești siteul Turism Market știi deja că de la jumătatea lui martie 2020 am început să scriu articole utile industriei de turism precum și articole cu știri internaționale în turism. În plus, faptul că am fost atentă cam la tot ce s-a discutat în industria de turism în diferite colțuri ale lumii, mi-au creionat niște direcții ale turismului în viitorul apropiat. Așa că tendințele anului 2021 în industria de turism pe care le găsești mai jos vin ca niște concluzii în urma documentării avute în ultimele luni.
Tendințele anului 2021 în turism
Așa cum scriam mai sus, existența unui vaccin ne dă cea mai mare speranță legat de încheierea crizei medicale. Anul 2020 a fost un an extrem de greu pe toate planurile pentru majoritatea industriilor și, în lipsa unui tratament clar definit sau a unui vaccin, nimeni nu avea în minte vreo finalitate a situației. Astăzi însă, având perspectiva unui vaccin, avem de fapt perspectiva unui nou început și “începutul finalului crizei medicale”.
Bineînțeles că va mai dura până când toată povestea Coronavirus va fi lăsată deoparte, vom mai avea chiar perioade bune de restricții, însă vestea că începem să vedem luminița de la capătul tunelului ne dă speranță și forță de a merge mai departe.
Așa că în fruntea listei tendințelor anului 2021 în industria de turism stă chiar vaccinul care deschide practic poarta spre turism (află de aici ce reprezintă vaccinul pentru reîntoarcerea la călătorii).
Așa cum scriam și în articolul cu concluziile anului 2020 în turism, după această criză medicală vom rămâne cu câteva lucruri bune:
- atenția la igienă și la sănătate este un lucru ce va rămâne în obișnuința tuturor (operatori de turism și turiști deopotrivă),
- iar faptul că am învățat să fim disciplinați, să nu ne mai înghesuim în restaurante/pe plajă/în vizitarea diferitelor obiective turistice și să apreciem spațiul din jurul nostru este un al doilea lucru care consider că va rămâne înrădăcinat.
Asta înseamnă că ambele părți – operatori de turism și turiști – au conștientizat importanța igienei, a sănătății și a faptului că avem nevoie să ne acordăm unii altora spațiu pentru a face diferite lucruri și că acestea vor fi la mare căutare și de aici înainte. Turiștii vor căuta locuri de vacanță în care să se simtă în siguranță, vor verifica condițiile de igienă dar și de distanțare, iar operatorii de turism vor trebui să se asigure că acestea se respectă.
Pe de altă parte consultanții de turism vor deveni o necesitate: chiar și cei care obișnuiau să își organizeze singuri vacanțele au mai multă încredere acum să cumpere de la agenții de turism care lucrează de ani de zile cu anumite destinații și care sunt la curent cu situația punctuală a acelor destinații. Turiștii au început să fie din ce în ce mai informați cu privire la condițiile de intrare/ieșire din diferite țări însă la cât de des se schimbă acestea este aproape imposibil să ții pasul dacă nu lucrezi cu acele destinații și dacă nu comunici cu oamenii de turism din țările respective (asta pe lângă faptul că urmărești noutățile în buletinele informative ce se publică periodic). Așa că dacă ești consultant de turism ai face bine să îți faci o obișnuință din a ține legătura îndeaproape cu țările cu care lucrezi în mod constant pentru că informațiile pe care le poți oferi unui potențial client sunt cu atât mai importante în această perioadă și îl vor ajuta pe acesta să ia decizia corectă de cumpărare.
Comportamentul și dorințele turiștilor care sunt de luat în calcul anul acesta:
- Turiștii vor continua să călătorească în destinații apropiate, însă pe măsură ce se deschid destinațiile îndepărtate și se vor relua zborurile regulate, le vor alege și pe acestea(ex. dovadă stă numărul mare de turiști români ce au mers în Maldive/Zanzibar de sărbători).
- Vor crește vacanțele de tip “călătorie de o zi” unde turiștii au parte de natură, activități în aer liber, dar și siguranța unui transport propriu și interacțiune minimă cu alții din afară familiei lor/grupului apropiat de prieteni (e drept că acești turiști nu prea vor apela la serviciile agențiilor de turism, restaurantelor/hotelurilor, ghizilor de turism).
- Pentru că turiștii vor dori în primul rând siguranță în vacanțe vor căuta locuri remote de petrecere a vacanțelor, locuri ce le oferă spațiu personal mai mare dar și activități în aer liber.
- Totodată vor opta pentru vacanțe alături de familie și vor călători pe de o parte individual, dar și ca mici grupuri de prieteni.
- Vor prefera să închirieze vile, apartamente, rulote sau acele unități de cazare care le oferă spațiu personal mai generos și în care interacționează cu personalul puțin spre deloc.
- Vor merge mai des în natură și vor opta pentru vacanțe mai scurte (uneori chiar cu cortul, minimizând posibilitatea de a interacționa cu alte persoane).
- Atunci când aleg vacanțe în țări în care se ajunge repectând o întreagă serie de reguli e posibil ca turiștii să opteze pentru perioade mai lungi decât au optat până acum (dacă tot au făcut eforturi să ajungă acolo, vor să se bucure mai mult).
- Atunci când aleg o croazieră ca și vacanță turiștii se vor îndrepta mai degrabă spre vasele mici de croazieră sau, dacă aleg vase mari de croazieră, se vor asigura mai întâi că toate condițiile de distanțare și igienă disponibile la bord coincid și cu dorințele lor.
- În ceea ce privește vacanțele de grup vor prefera tururile private: pe de o parte pentru că acestea pot fi customizate la nevoile și dorințele acelui grup și pe de altă parte pentru că aceste tururi se pot adapta dorințelor unui grup deja format (grup de prieteni de sine stătător, familie formată din mai multe persoane).
- Vor evita locurile aglomerate, aici incluzând unități de cazare foarte mari, vase de croazieră, restaurante sau obiective turistice. Bineînțeles că acest lucru se va schimba cu timpul însă toți furnizorii de servicii vor trebui să ia în calcul asigurarea distanțării și respectarea condițiilor de igienă pentru a-și putea continua activitatea și pentru a atrage turiști.
- Vor prefera experiențele contactless: check-in și check-out online, comandă de mâncare și băuturi prin aplicații mobile.
- Vor pune mai presus de toate siguranța sănătății dar și a banilor de vacanță
- Vor dori mai multă flexibilitate la rezervare (și la o eventuală anulare) din partea tuturor operatorilor de turism (agenții de turism, touroperatori, unități de cazare, vase de croazieră, companii aeriene, transportatori de diverse feluri, ghizi).
- Vor continua să facă rezervări de tip last minute: pe de o parte pentru că nu pot anticipa ce se va întâmpla într-o perioadă lungă de timp (ex. job/business nesigur) și vor să se știe sănătoși și pe de altă parte pentru că vor să se asigure că nu pierd banii.
- Asigurările medicale și asigurările storno vor conta din ce în ce mai mult. Chiar vorbeam zilele trecute Cosmin Neacșu de la Fresh Holidays despre acest lucru, el lucrând foarte mult cu destinații exotice și destinații îndepărtate: mi-a spus că spre deosebire de alți ani în care el era cel care propunea turiștilor asigurarea medicală și storno, de la finalul anului trecut de când au început să se redeschidă câteva destinații îndepărtate, turiștii au început să ceară singuri această asigurare dorind să fie siguri că în cazul în care ies pozitivi la testul Covid, nu pierd banii de călătorie. Momentan înțeleg că pentru excursii în afara țării numai Allianz prin Mondial Assistance oferă clauză Covid însă sper ca pe viitor să existe mai multe opțiuni. Tot la capitolul asigurări storno și adaptare la situația actuală vreau să menționez și cazul pensiunii Casa Muntelui din Fundata de managementul căreia se ocupă Mădălin Măncilă – de la finalul anului trecut pensiunea oferă opțiunea de asigurare storno cu clauza Covid (de la Eurolife), asta însemnând că turiștii care își fac rezervare la pensiune pot opta pentru acest tip de asigurare la rezervare iar în cazul unui rezultat pozitiv Covid-19 nu își pierd banii de vacanță. Mă bucur că există opțiuni de asigurare storno și pentru călătorii în România.
- Turiștii vor dispune de un buget limitat de vacanță: având în vedere că unii și-au pierdut job-urile sau au acum job-uri din care câștigă mai puțin, trebuie să luăm în calcul faptul că turiștii vor fi mai atenți pe ce servicii dau banii și vor lua decizia de cumpărare fiind mai informați. Chiar și cei cu situație materială încă foarte bună vor fi mai atenți unde își direcționează veniturile.
Pe lângă comportamentul și dorințele turiștilor menționate mai sus, trebuie să luăm în calcul și anumite tendințe în ceea ce privește operatorii din turism:
- Touroperatorii vor trebui să fie mai atenți la distanțare, igienă și condiții sigure de călătorie pentru turiști. Totodată aceștia vor trebui să pună la dispoziție condiții mai flexibile de rezervare și anulare pentru a putea câștiga încrederea turiștilor (dar și a agențiilor de turism revânzătoare) și vor trebui să fie transparenți și activi în comunicarea acestora. Touroperatorii vor trebui să gândească programele turistice de grup în mod diferit: să ofere mai multe mijloace de transport mai mici într-o destinație în locul autocarelor mari (sau să le încarce pe acestea într-un procent mult mai mic decât au făcut-o în trecut) , să asigure spațiul personal mai larg turiștilor în toate activitățile operate de ei, dar și în cazul servirii meselor (da, asta ține de hotel, însă touroperatorul trebuie să se asigure că se întâmplă), să gândească tururi private (potrivite pentru familii extinse/grupuri de prieteni ce călătoresc împreună). Bineînțeles, touroperatorii vor trebui să aibă sprijinul tuturor celorlalți furnizori de turism pentru a putea face toate cele menționate mai sus, însă ei fiind operatorii ce pun cap la cap toate serviciile, am simțit nevoia să menționez atât de multe lucruri în cazul lor.
- Agențiile de turism: vor trebui să țină legătura îndeaproape pe de o parte cu touroperatorii și autoritățile din diferite țări pentru a fi la curent cu noutăți în timp real, iar pe de altă parte să țină legătura cu actualii clienți pentru că aceștia au cea mai mare nevoie de consultanță în această perioadă.
- Unitățile de cazare: vor trebui să continue să implementeze noi reguli de igienă și distanțare, să asigure oaspeților spațiul necesar în fiecare moment când se află pe proprietatea sa (în cameră, restaurant, spații comune interioare sau exterioare), să gândească programe mai atractive pentru oaspeți (poate chiar pentru cei ce doresc să stea mai mult decât de obicei), să ofere condiții de rezervare și anulare cât mai flexibile, să ofere chiar și camere “work friendly” (așa cum există conceptul de “work from home” de ceva vreme a apărut și cel de “work from hotel”), să asigure oaspeților conexiuni excelente la internet (mai ales dacă unii mai au și de lucrat), să ofere acestora experiențe contactless (la check-în/check-ouț, la restaurant, bar, alte servicii), să includă room service-ul între serviciile obișnuite pe care le prestează (mai ales dacă până acum nu aveau acest serviciu).
- Vasele de croazieră: vor trebui să îndeplinească tot ce face orice altă unitate de cazare, iar, în plus, având în vedere specificul călătoriei, să asigure oaspeților prezența unui medic la bord dar și implementarea unor protocoale noi de distanțare și igienă. Având în vedere că pe vasele de croazieră turiștii petrec mult mai mult timp decât la o unitate de cazare obișnuită este cu atât mai importantă atenția la curățenie și igienă în general.
- Companiile aeriene: momentan s-au reluat destul de puține zboruri dacă ar fi să luăm în calcul destinațiile ce și-au deschis granițele. Având în vedere că există puține zboruri există totodată situația zborurilor suprasolicitate și conexiunilor insuficiente pentru călătorii ce vor începe să își reia călătoriile/au început deja. Este clar că tendința va fi de creștere a curselor regulate și a relaxării zborurilor, însă până vom ajunge acolo trebuie să fim conștienți că puținele zboruri existente acum se vor rezerva mai din timp decât de obicei și cu costuri mai mari.
- Alți transportatori: regulile transportatorilor depind, evident, de fiecare țară în parte, însă este bine de știut că fiecare este responsabil a oferi condiții sigure de călătorie turiștilor (distanțare, purtarea măștii, existența dezinfectaților, etc).
- Ghizii de turism: ei sunt cei care au legătura față în față cu clienții aflați în destinație și trebuie să aibă grijă ca lucrurile să meargă cât mai bine pentru aceștia. Pe viitor vor trebui să fie mai atenți la dorințele turiștilor dar și la respectarea regulilor în toate locurile în care însoțesc turiștii. Oamenii au devenit mai sensibili și pot avea cerințe diferite. Totodată ghizii de turism vor avea un rol-cheie în ceea ce privește interpretarea noilor dorințe ale turiștilor și a le trimite mai departe celorlalți operatori de turism cu care lucrează.
Cu siguranță tendințele menționate mai sus sunt perfectibile, la acestea putându-se adăuga cu multe altele. Din ce am observat însă în ultimele luni, acestea sunt principalele tendințe la care trebuie să ne așteptăm și e bine să le luăm în calcul și să facem tot ce ține de noi pentru a merge mai departe.
Turismul a fost cea mai afectată industrie în urma pandemiei Coronavirus însă, odată stabilizată criză medicală, oamenii abia așteaptă să revină la activitățile lor obișnuite și la călătorii. Hai să avem acest lucru în vedere anul acesta în tot ce facem noi, cei care lucrăm în industria asta frumoasă a călătoriilor. Turiștii au nevoie de noi la fel de mult cum avem și noi nevoie de ei. Propun să avem un parteneriat!
Credit foto: unsplash.com