Transilvania Trek, prima companie de management hotelier din România, tocmai și-a deschis porțile.
Compania este fondată în Cluj, deține în proprietate hotelul DoubleTree by Hilton-City Plaza din Cluj și pentru 2020 are în plan preluarea gestionării unui nou proiect hotelier în Cluj, aflat în stadiu de construcție, precum și semnarea a cel puțin două contracte de management până la finalul anului.
Transilvania Trek introduce pe piața autohtonă conceptul de management hotelier pentru proprietari și investitori. Deși deține în prezent hotelul DoubleTree by Hilton-City Plaza din Cluj, compania nu se axează pe achiziții hoteliere ci pe implemenatrea managementului hotelier cu o echipă de 8 oameni cu experiență relevantă în domeniu.
Pe modelul de business al marilor lanțuri hoteliere din lume (Hilton, Radisson, etc), Transilvania Trek vine cu soluții de management în baza unui contract semnat pe 10 ani. Cum se întâmplă acest lucru mai exact? Proprietarul hotelului cedează operarea hotelului către Transilvania Trek, aceasta obligându-se prin contract să se ocupe de tot, începând cu angajați, furnizori și continuând cu clienții finali. Echipa Transilvania Trek vine cu expertiză și e “echipă suport” pentru echipele hotelurilor pe care le au sub contract; se ocupă inclusiv de recrutare acolo unde este nevoie.
Față de un lanț hotelier internațional Transilvania Trek are experiență pe piața din România, înțelege care e dinamică cererii și vin cu mai puține costuri (lanțurile internaționale vin cu costuri suplimentare cum ar fi infrastructură IT).
Astfel, compania acoperă toate direcțiile de afaceri ale unui hotel, de la stabilirea și implementarea strategiei comerciale, la planul de mentenanță a clădirii și facilităților și managementul financiar. Prin semnarea unui contract de management, proprietarul hotelului mandatează compania să gestioneze activitatea din cadrul hotelului şi să-şi asume răspunderea asupra rezultatelor comerciale şi asupra normelor legale de funcţionare a proprietăţii. Pe de alta parte, proprietarul este informat ȋn mod regulat despre strategia de dezvoltare şi rezultatele înregistrate de hotelul aflat în administrare.
Potrivit companiei, un contract de management se încheie pentru o perioadă de minimum zece ani, cu două opțiuni de extindere de câte cinci ani fiecare.
Fiind un angajament pe termen lung, acesta permite exploatarea optimă a resurselor imobiliare și stabilirea unor relații durabile și eficiente cu toți stakeholderii implicați într-o afacere din domeniul ospitalității. Contractul de management poate fi semnat atât la începutul investiției, chiar din momentul proiectării, sau din timpul funcționării hotelului.
În ceea ce privește principalele criterii de selecție a hotelurilor pentru a intra în portofoliul Transilvania Trek, compania analizează în primul rând destinația în care se află acestea, fiind necesar un potențial de cerere pe tot parcursul anului, apoi poziționarea în cadrul destinației și existența unui minimum de 40-50 de camere în cadrul fiecărei unități de cazare.
„Pe termen mediu și lung, există un potențial semnificativ în industria hotelieră, pentru că România începe să prezinte interes pentru investitorii instituționali prezenți în Europa. Semnarea unui contract de management cu o firmă cu experiență în domeniu, care acoperă toate zonele operaționale ale unui hotel și al cărei obiectiv principal este să aducă rezultate măsurabile pe baza unor direcții atent trasate anterior, va prezenta un avantaj semnificativ într-o potențială tranzacție. În plus, dacă facem o comparație cu piața investițiilor în clădiri de birouri, observăm că acolo se semnează contracte de management al spațiului dinainte de deschidere. De aceea, considerăm că este normal ca și investițiile hoteliere să se îndrepte în aceeași direcție”, a declarat Andreea Bălaj, General Manager Transilvania Trek.
Chiar dacă pe piața din România mai sunt prezente companii care fac și management hotelier (Fivestar Hospitality, Apex Alliance), Transilvania Trek se deosebește de aceștia prin faptul că face numai management hotelier, modelul lor de business fiind diferit din punct de vedere al implicării în rezultatele operaționale și în profit. Ca și avantaj competitiv se bazează pe expertiză echipei și maximizarea profitului.
În cadrul conferinței de presă în care s-a anunțat lansarea pe piață a Transilvania Trek, și la care am avut plăcerea să particip, doamna Andreea Balaj a făcut chiar și un calcul privind suma pe care o poate lua anual Transilvania Trek pe un contract de management hotelier. Totul depinde de mărimea hotelului, de tariful pe cameră pe noapte și de gradul de ocupare. Și, cum în contractul de management este prevăzută o taxă de bază și o taxă incentive, calculul făcut a fost următorul:
- hotel 100 de camere
- tarif mediu de 80 euro/cameră/noapte
- grad de ocupare anual 60%
- perioadă estimată: 1 an (365 zile)
- taxa de bază este între 1,5-3,5% din venituri; taxa incentive până la 8% din profitul operațional-în total aproximativ 120 000 euro/an
Potrivit reprezentanților Transilvania Trek, în acest moment, industria hotelieră din România prezintă o serie de oportunități pentru investitori, având în vedere costul redus de împrumut al capitalului necesar, scăderea nivelului de risc perceput pentru investiții în România și realizarea unui randament relativ ridicat comparativ cu restul Europei. Pe de altă parte, analizele companiei relevă faptul că cele mai mari impedimente pe plan local sunt lipsa infrastructurii care afectează atât turismul de afaceri, cât și turismul de agrement, presiunea pe forța de muncă și lipsa școlilor profesionale din domeniu.