Travel Agent Engagement & Sentiment Survey – chestionar de satisfacție al agenților de turism

Zilele trecute am aflat despre o inițiativă tare frumoasă dedicată celor ce lucrează în agenții de turism, așa că am zis să îți dau de veste.

Alina Ostahi de la SynCo a inițiat un studiu menit a afla care este gradul de satisfacție al agenților de turism și ce își doresc ei de la locul de muncă. Studiul se numește “Travel Agent Engagement & Sentiment Survey” iar chestionarul pe baza căruia este realizat acesta este aici. Îl poți completa până la finalul lunii februarie 2022 și chiar te încurajez să faci asta. Răspunsurile sunt anonime, însă ce este important este să lucrezi într-o agenție de turism.

Cu Alina sigur te-ai mai întâlnit în ultimii ani dacă lucrezi în turism pentru că aceasta are o experiență de peste 7 ani în industria turismului, din care 5 ani la Travelport unde a lucrat cu agențiile de turism în proiecte de tehnologie și distribuție. În prezent, este Managing Partner la Synergy Consulting – SynCo, compania de consultanță management și soluții de tehnologie dedicate agențiilor de turism și companiilor.

Apreciind inițiativa să, am trecut și eu prin întrebările din chestionar și am întrebat-o pe Alina mai multe despre studiu. În cele ce urmează o las pe Alina să vorbească în detaliu despre ce își dorește de la acest studiu și cu ce te ajută pe ține, consultant în turism, pe viitor.

Carmina Nițescu: Bună Alina. Mă bucur să aflu despre o așa inițiativă frumoasă pe care o ai: realizarea unui nou studiu ce este de folos celor ce lucrează în agenții de turism.

Alina Ostahi: Ultimii doi ani au fost foarte dificili pentru agențiile de turism și pentru angajații lor din multe puncte de vedere. Nu cred că a fost o industrie mai afectată de pandemie, așa cum a fost industria turismului. Consultanții din agențiile de turism au trecut prin cea mai agitată perioadă din cariera lor datorită scăderii bruște a cererii de călătorii dar și datorită schimbărilor și restricțiilor impuse de autorități.

Consider că suntem într-un moment de relansare pentru industria turismului și implicit pentru agențiile de turism. Întrebarea este: Cum vom face față acestei relansări, ca și industrie, dar mai ales ca și angajator?

Proiectele de consultanță pe care le desfășurăm acum la SynCo au nevoie de cifre reale despre sentimentul angajaților din agențiile de turism și nivelul lor de motivare. Nu putem să ne bazăm recomandările de proiecte noi pe impresii sau pe intuiție. Avem nevoie de date clare și direct de la sursă. Această sursă este angajatul, omul care lucrează cu clientul.

Carmina: Care este scopul studiului “Survey Travel Agent Engagement & Sentiment Survey” și ce a stat la baza motivației tale de a-l realiza?

Alina: Predicțiile arată că anul acesta condițiile de călătorie nu vor mai fi la fel de restrictive și vedem deja că se întâmplă prin ridicarea restricțiilor în diferite țări. Asta înseamnă că există premise ca cererea să crească pentru turismul extern. La fel cum scăderea bruscă a cererii a impactat forța de muncă din agenții, și creșterea cererii va determina o nevoie de resurse suplimentare pentru a putea face față solicitărilor de la clienți. Problema va fi că vom avea cereri și nu vom avea angajați care să le proceseze. Gradul de încărcare a consultantului în turism este, și așa, destul de mare. Acest lucru va impacta mai ales calitatea serviciului livrat clientului.

Potrivit WTTC se estimează o creștere, la nivel global de 30% a industriei față de 2021. Chiar și ipotetic vorbind, cum vom gestiona un volum cu 20% mai mare decât anul trecut? Asta înseamnă că avem nevoie de oameni noi și va trebui să angajăm. De unde vor veni aceste resurse umane? Ce le vom oferi ca și angajator ca să îi motivăm? Cred că mai important este ce facem să nu plece oamenii din agenția noastră.

De aceea este foarte important să cunoaștem ce contează acum pentru consultantul în turism, care îi sunt motivațiile atât față de jobul în sine, cât și față de angajator. Managementul unei agenții de turism are nevoie acum să demareze planuri de retenție și activități de engagement care să îi asigure capitalul uman de care are nevoie că să crească business-ul.

Cred că este evidentă dependența de oameni a oricărui plan de creștere în această perioadă, și mai ales de oameni mulțumiți de locul lor de muncă. Nu putem vorbi de clienți satisfăcuți fără angajați satisfăcuți.

Carmina: Cui se adresează studiul, până când poate fi completat și de ce îi încurajezi pe cei din turism să îl completeze? La ce ar trebui să se aștepte aceștia după completarea chestionarului?

Alina: Studiul este conceput pentru angajații din agențiile de turism și pentru profesioniștii care lucrează într-o agenție de turism. Noi am intitulat studiul “Travel Agent Engagement & Sentiment Survey” generic pentru a cuprinde cât mai multe roluri & departamente cu diferitele tipuri de activități desfășurate în agenția de turism.

De data aceasta am ales să nu includem managementul agențiilor. Avem nevoie să segmentăm bine populația de consultanți pentru a putea furniza date relevante angajatorilor despre nevoile consultanților și motivatorii lor.

Chestionarul studiului are 29 de întrebări și durează aproximativ 15 minute pentru a fi completat. Poate fi accesat până la sfârșitul lunii februarie. Raportul final îl vom avea în prima săptămână din luna martie. Datele și rezultatele studiului vor fi făcute publice prin aceleași canale folosite pentru distribuirea chestionarului.

Consultanții pot folosi acest studiu pentru a-și exprima părerilor lor, nevoile lor și de ce nu, frustrările lor. Cu cât mai mulți angajați din agenții vor completa chestionarul cu atât datele pe care le putem raporta vor fi mai relevante și vor capăta o consistență a informației pe care o transmite direct comunitatea agenților și a consultanților.

Scopul nostru este să cuantificăm niște aspecte importante pentru oamenii care în continuare aleg să lucreze în această industrie.

Carmina: Cu cei îi ajută pe respondenți acest studiu?

Alina: Studiul își propune să fie o voce pentru nevoile consultanților ca și angajați, și prin rezultatele sale să îndrume managementul agenției de turism în activitățile de resurse umane pe care le desfășoară în perioada următoare.

Firma noastră de consultanță desfășoară mai multe proiecte care se concentrează pe dezvoltarea resurselor umane din agențiile de turism. Rezultatele acestui studiu vor fi folosite că și punct de pornire pentru activitățile de training, retenția angajaților, strategie de brand, employer branding și cultură organizațională.

Carmina: Ne poți transmite și nouă concluziile acestuia pentru a le da mai departe cititorilor Turism Market? Cred că cei care află de la noi despre studiu și completează chestionarul ar vrea să afle și rezultatele.

Alina: Da. Când vom avea datele finale le vei primi și tu. Cred că este foarte important pentru agențiile de turism să cunoască informații concrete despre nevoile angajaților, atât cei pe care îi au acum, cât și cei pe care urmează să îi angajeze.

Vom face publice rezultatele studiului într-un raport final. Agențiile care au nevoie de datele din studiu pot să ne contacteze pentru a primi raportul detaliat.

Carmina: Mulțumesc tare mult, Alina, pentru că mi-ai acordat acest interviu și îți doresc succes. Abia aștept să vorbim despre rezultate!

Alina: Carmina, eu îți mulțumesc că ne ești alături în promovarea acestui studiu unic în piață.


Mai las aici încă o dată linkul chestionarului ca să îl ai la îndemână.

SynCo este partener Cvent și Traveknowledgy pentru Europa de Est și dezvoltă proiecte de strategie orientate pe calitatea serviciilor oferite de agenția de turism și pe experiență clientului, atât în offline cât și în online.

Credit foto: Unsplash.com

Tags : agent de turismcariera in turismCarmina Nitescujob in turismspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

Leave a Response