As vrea sa luam astazi o scurta pauza in ceea ce priveste serialul dedicat interviurilor cu bloggerii de turism din Romania si asta pentru ca am citit de curand un studiu facut de cei de la Euromonitor legat de piata turistica din Romania si ma gandesc ca reprezinta un real interes pentru toti cei din industrie si nu numai. Studiul este fierbinte pentru ca a fost finalizat in luna iunie 2012. Exact, luna aceasta:)
Mai jos as vrea sa va prezint trend-urile pe care cei de la Euromonitor le-au identificat.
Iata pe scurt despre ce este vorba.
Turismul a fost stimulat de creştere globală a numărului de turişti în 2011. Serviciile oferite de agenţiile de turism (care sunt capabile de a negocia tarife avantajoase pentru bilete de avion, cazare, închirieri de maşini şi practic orice servicii suplimentare solicitate de către clienţi) au contribuit la creşterea interesului în achiziţionarea de pachete şi oferte de la operatori.
Vânzările online au crescut cu aproximativ 7% în 2011.
Cursele aeriene s-au bucurat de vânzări în creştere cu 16%, croazierele au avut parte de o creştere semnificativă în popularitate, în special în rândul clienţilor din zona corporate, vanzarile beneficiind de o creştere de 15%, iar daca ne referim la piata de rent a car, aceasta a crescut in medie cu 6%.
Agentiile de turism revin dintr-o recesiune devastatoare, care a dus la o concurenţă intensă şi închiderea mai multor jucatori. Conceptul de Early Booking a inundat piata cu operatori care oferă pachete speciale, City Break şi chiar posibilitatea de a plăti pentru vacanţe în rate fixe de peste 12 luni. Vouchere de discount de la site-uri specializate în negociere oferă reduceri au ajutat pentru a stimula cererea de cazare de vacanţă şi pachete de transport şi pentru a îmbunătăţi încrederea consumatorilor.( aici am niste dubii personale)
În 2011, Social Media şi activitatea online a agentiilor de turism, hotelurilor, târgurilor de turism şi chiar ale Ministerului Turismului a crescut în importanţă, cu multe dintre părţi implicate in investitii în diverse platforme online, aplicatii etc.
Puterea Social media a fost copleşitoare, iar această tendinţă va continua într-un ritm constant în următorii ani. Internetul reprezintă atât o ameninţare cat şi oportunitate pentru operatorii de turism. Este de aşteptat ca brandurile cele mai de succes, vor fi cele care vor profita de capacitatea de a oferi consumatorilor posibilitatea de a compara si de a cumpara online.
Turistii, au beneficiat de preţuri mai mici ca urmare a recesiunii.
Vânzările online au crescut mai repede decât vânzările offline, în cursul anului 2011. În timp ce vanzarile offline au crescut cu aproape 4% , vânzările online au crescut cu 7%.
96% din vânzări au fost efectuate prin numerar (sau cel puţin nu prin internet), în 2011. Cu toate acestea, există un potenţial imens pentru vânzările online in următorii ani.
Croazierele offline, au crescut cu 2% iar potentialul de crestere este enorm.
Cam atat despre cum s-a vazut piata in 2011 prin ochii celor de la Euromonitor.
Pareri?
Sursa foto: unsplash.com
Madalin, intrebare: este vorba de cresteri in volum sau in valoare? in oricare dintre cazuri, ar fi interesat de analizat si cauzele, pentru a vedea daca sunt cresteri care aduc beneficii industriei sau nu…