Trenduri de urmarit pentru un 2015 excelent in Turism

Suntem deja in a doua luna din 2015. In curand intram in prima luna de primavara.

Ce e nou in turism in 2015? Care ar fi cateva din trendurile de urmarit? Si ce anume asteptam de la 2015?

Da, in 2015 e mai evident ca niciodata: tehnologia a adus informatia la indemana clientului si, in plus, informatiile despre client – cautarile lui, caracteristicile si interesele lui – sunt deja procesate tot mai rapid si automat de catre marii jucatori online.

In curand, site-urile si aplicatiile online vor ajunge sa proceseze date astfel incat sa incerce chiar sa anticipeze ceea ce cauta sau ceea ce vor cauta potentialii turisti.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Foto: en.starafrica.com

Agentii si consultantii de turism se simt adesea in competitie cu OTA-urile (Online Travel Agency), cu metasearch-urile sau cu site-urile de review-uri.

Cu toate acestea, incurajez consultantii de turism sa profite de tot ceea ce tehnologia le ofera. Sa se concentreze pe ceea ce au de castigat din relatia cu tehnologia, cu site-urile si aplicatiile de travel, si nu pe competitia cu ele.

Frumusetea de a fi agent de turism in 2015 consta si in faptul ca avem acces la o adevarata abundenta de informatii pe care le putem folosi in relatia noastra cu clientul: de la primele discutii, pana la oferta finala, continuand cu suportul si consultanta in timpul vacantei si cu follow-up-ul de dupa intoarcerea acestuia acasa.

Unii isi amintesc iar altii isi pot doar imagina cat de diferit si dificil era sa faci o oferta (cu recomandari argumentate, insotite de descrieri, review-uri si comparatii de tarife) acum 15 ani. Ca sa nu mai vorbim despre modul de ofertare din perioada in care internetul nu ajunsese inca in birourile agentiilor de turism…

Da, internetul si tehnologia au adus la indemana oricui si informatiile medicale sau legislative. Poti cauta rapid si tintit informatii relevante despre o problema de sanatate sau una juridica. Insa asta nu ii opreste pe oameni sa apeleze la medici sau la avocati atunci cand au nevoie. Si la fel este sau va ramane si in turism: cand turistii vor simti nevoia sfaturilor, consultantei si serviciilor unui profesionist, vor apela la un agent sau consultant de turism profesionist. Si de incredere.

Da, in 2015 avem de ce sa speram, ba chiar sa credem ca vom avea un an bun in turism. Dupa peste 5 ani de criza, apar semnele unei reveniri atat de asteptate.

Liniile aeriene pot sa profite de costul mai scazut al combustibilului. Competitia, cu low costurile, charterele sau cursele de linie, a dus tarifele biletelor de avion la un nivel la care multi oameni isi permit sa zboare catre destinatiile de vacanta alese. Si, astfel, mai multi romani isi permit sa aleaga destinatii de vacanta tot mai indepartate.

Turistii romani sunt parca tot mai interesati de destinatiile exotice. Sau, poate mai bine spus, tot mai multi turisti romani isi doresc sa calatoreasca in afara ’’batranului continent’’. Ceea ce ne face sa credem in revenirea si cresterea destinatiilor din Nordul Africii: Tunisia si Egipt. (deja avem mai multe chartere programate catre Nordul Africii in sezonul estival 2015)

Mai mult decat atat, vacantele exotice nu mai sunt cautate doar de Revelion sau cu ocazii speciale, de tip Luna de Miere. Turistii romani au prins gustul vacantelor in Caraibe (Mexic, Dominicana sau Cuba), folosind fie charterele directe din Madrid, fie charterele Tour Operatorilor germani dar si zborurile de linie impachetate de agenti cu servicii de cazare si alte servicii la sol. Si, nu doar in Caraibe, ci si pe Mediterana, in Marea Nordului sau Golful Persic, Croazierele devin un produs turistic tot mai tentant pentru turistii romani.

Exista turisti care isi doresc sa descopere locuri noi, sa ajunga pe alte continente si, ca trend general, sa se bucure de experiente deosebite de travel.

Tour Operatorii activi pe piata din Romania isi extind portofoliul de produse in 2015. Probabil ca numarul de locuri disponibile in zborurile charter din 2015 va fi vizibil mai mare decat in anii trecuti. Si observam deja ca s-au extins si diversificat orasele din care pleaca chartere sezonul acesta. (cu exemplu cel mai interesant: charterele Tour Operatorilor romani cu plecare din Chisinau.)

Cat despre destinatii, Grecia si Turcia vor ramane fara indoiala destinatiile favorite ale romanilor. Insa turistii romani vor ajunge in tot mai multe destinatii din Grecia, fie ea continentala sau insulara. Insula Thassos va ramane o destinatie extrem de cautata de turistii individuali, in vreme ce agentiile propun an de an turistilor noi locatii si statiuni grecesti. Insulele din Marea Ionica vor fi tot mai cautate, Creta va ramane o destinatie vedeta, in vreme ce Santorini si Mykonos vor atrage tot mai multi turisti care cauta o experienta speciala si specifica de vacanta.

In Turcia zonele cautate raman aceleasi: Antalya, Kusadasi, Bodrum si Marmaris. Insa hotelierii turci deschid an de an noi hoteluri, cu concepte tot mai spectaculoase si tentante pentru turistii romani iubitori de All Inclusive si atrasi ca un magnet de acel lux pe care ti-l permiti macar o data pe an, in vacanta.

Asaltul companiilor low cost va creste un pic numarul turistilor romani care vor cauta doar cazare in destinatiile de vacanta.

In plus, super ofertele liniilor aeriene de orice tip vor creste numarul romanilor care calatoresc in city break-uri, pe langa vacanta de vara sau vacanta principala din fiecare an.

Dincolo de aceste trenduri observate sau banuite, imi permit sa sustin ca 2015 va fi un an bun in turism fiindca am senzatia ca oamenii, turistii romani, sunt parca mai optimisti – astfel incat isi planifica mai increzatori vacantele si cheltuielile de vacanta. Pentru cei ce muncesc mult si au venituri peste medie, calatoriile, vacantele, devin esentiale si o adevarata prioritate.

Si spun (scriu) toate astea in februarie, dupa o luna ianuarie in care noi, mai toti agentii si consultantii de turism, am fost cu adevarat ocupati. Un inceput de an in care vanzarile First Minute si Early Booking au mers bine. Sau foarte bine.

Daca situatia geo-politica nu se degradeaza dramatic, daca situatia economica isi continua trendul pozitiv, avem toate elementele pentru un sezon bun.

Daca vom reusi sa oferim clientilor nostri o experienta speciala si unica, incepand de la momentul ofertarii pana la perioada efectiva a vacantei si continuand cu follow-upul de dupa intoarcere si pregatirea noilor calatorii, vom avea cu siguranta parte de un 2015 mai bun ca 2014.

Si… daca lucrurile merg asa cum ne-am dori… mai slab ca 2016!

Credit foto: unsplash.com

Tags : agent de turismagentie de turismCristian Francuspecialisti in turism
Cristian Francu

The author Cristian Francu

Cristian C. Francu a lucrat și lucrează în industria ospitalității – are experiență practică în turism și evenimente, precum și în consultanță, training, coaching și resurse umane. În ultimii 15 ani a deținut și condus o Agenție de Turism & Evenimente și a oferit servicii de consultanță, training & turism clienților din mai multe industrii & sectoare de activitate. Se prezintă ca și Arhitect de Poduri între Oameni, Idei și Destinații de Vis. A fost și va rămâne și un Arhitect de Soluții, precum și un Alchimist care transformă dificultățile în oportunități și visele în realitate.

3 Comments

  1. Cristi,in principiu ai dreptate,numai sa nu avem probleme majore: sa nu avem razboi in Ucraina. Mobilizarea generala in Romania inseamna reducerea volumului cu 20-30%. In pkus,e si toata atmosfera asta apasatoare ,cu arestari zilnice,care nu creeaza factorul psihic necesar pentru calatorii. Sa nu mai vorbim de cei 75000 de romani care au credite in franci elvetieni. Nu vreau sa sperii pe nimeni,astea sint pericolele! Daca ele nu se vor napusti asupra noastra,da,va fi un an bun!

  2. Aveți dreptate. Se pot intampla multe si situația se poate degrada.

    Spuneam si eu:
    Daca situatia geo-politica nu se degradeaza dramatic, daca situatia economica isi continua trendul pozitiv, avem toate elementele pentru un sezon bun.

    Cred că e bine să fim optimiști și să acționăm în consecință.

    Dacă ajungem cu gândul la scenariul războiului și a mobilizării generale, atunci turismul nu mai e o prioritate – decât poate pt cei care vor fugi din țara… 🙂

    Cat despre românii cu credite in franci elvețieni – cred ca nu erau familiile care călătoreau des.
    Tocmai creditele (in orice moneda) îi fac pe români să nu călătorească decât o data pe an. Obligațiile financiare de acest tip reduc posibilul buget de vacanță a familiei romanului din clasa de mijloc.

    Dar avem măcar premisele unei creșteri fie ea și minoră.

Leave a Response