Tu cum ai promova cele 6 produse ale Romaniei stabilite in planul de marketing pe tara?

Cu totii stim ca Romania are un Plan de marketing strategic si operational al turismului romanesc pentru perioada 2011-2015.

Este primul plan de acest gen cu care se opereaza in Romania si ne aflam deja pe la mijlocul perioadei pentru care a fost conceput.

In acest plan au fost desemnate 6 produse turistice ale Romaniei:

  • circuitele culturale
  • turismul in natura
  • turismul rural
  • city break
  • turismul activ si de aventura
  • turismul balnear si de tip wellness

Pornind de la aceste tipuri de produse, cum le promovam?

Daca ar fi sa facem o scurta descriere pentru fiecare produs in parte, ce am spune? Sunt oare toate aceste produse “de viitor”? Care dintre ele sunt realizabile si de ce? Sunt ele singurele produse, sau s-ar mai putea adauga cateva?

Romania are multe de oferit din punct de vedere turistic insa degeaba avem lucruri frumoase daca nu stim sa le aratam lumii asa cum sunt.

In acest moment avem turisti straini care vin sa ne viziteze tara insa ei nu pot descoperi decat singuri ceea ce avem noi frumos.

In afara, Romania este cunoscuta prin cateva produse turistice, cum ar fi: Dracula, manastirile din Nordul Moldovei si din Bucovina si turismul de litoral (intr-o mai mica masura).

Daca stam bine sa ne gandim, Dracula a fost si este un produs destul de bine promovat, zona in care se afla Castelul Bran fiind una din cele mai dezvoltate din punct de vedere turistic.

Manastirile din Nordul Moldovei si Bucovina au fost si ele promovate la nivel national mai ales pe segmentul de clienti caruia ii este dedicat acest tip de turism.

Ce facem cu restul produselor?

  • Circuitele culturale

Din punctul acesta de vedere, avem nenumarate circuite pe care le putem arata atat romanilor cat si strainilor.

Romania are posibilitatea de a crea circuite tematice cum sunt: tur al castelelor Romaniei, tur al cetatilor dacice, tur al cetatilor din Transilvania, tur al manastirilor. Lista nu se opreste aici, poate continua.

Sunt cateva companii de turism de la noi care creaza si promoveaza aceste tipuri de circuite insa cati dintre noi promovam astfel de programe? Si mai ales cui? Segmentul de incoming este destul de redus, insa daca vom constientiza acest lucru avem ocazia sa remediem situatia.

  • City break

E “ciudat” poate sa te gandesti la un city break in Romania insa orase precum Bucuresti, Brasov, Sibiu (fosta capitala Europeana) merita vazute macar intr-un weekend.

Bucurestiul gazduieste astazi destul de multi straini. Am stat de vorba cu cativa dintre el si chiar am cunoscut pe cineva care a venit aici pentru o scurta perioada si s-a facut un an si jumatate de cand e aici.

Unul din segmentele pe care poate fi promovat Bucurestiul este turismul pentru tineri (turismul de noapte, petreceri, entertainment). Spre deosebire de alte orase europene, Bucurestiul sta foarte bine la capitolul entertainment insa nu prea s-a pus accent pe acest lucru in promovare.

  • Turismul in natura

Luam in calcul toata tara cand ne gandim la acest tip de turism. Parcuri naturale si natura salbatica avem peste tot. Avem multe zone protejate, avem locuri unice (cum este Delta Dunarii, Parcul National Retezat).

Daca ar fi sa te gandesti la o zona anume pe care vrei sa o promovezi, care ar fi aceasta si cum ai face sa raspandesti informatiile despre aceasta?

  • Turismul rural

Romania este o tara autentica si cu multe traditii. Avem zone rurale de o rara frumusete, avem traditii si obiceiuri pe care altii le-au pierdut demult. Avem colinde de Craciun si traditii de Paste. Avem multe sarbatori religioase pe care inca le sarbatorim in mod traditional in zonele rurale. Aceste lucruri trebuiesc scoase la iveala cumva in produsele pe care le cream atat penru turistii straini cat si pentru cei romani.

De ce ar fi interesati romanii de turismul rural? Pentru ca in Romania avem multe zone foarte diferite una de alta si este aproape imposibil sa cunoastem toate traditiile si obiceiurile specifice fiecarei zone in parte.

Pe de alta parte, turismul gastronomic trebuie mentionat ca si subcategorie a turismului rural, fiecare zona a tarii fiind diferita si din acest punct de vedere.

  • Turismul activ si de aventura

Romania este una din tarile preferate de iubitorii muntelui si al sporturilor. De ani de zile avem turisti straini care ne viziteaza tara pentru a merge pe munte, a face rafting sau a practica un sport de iarna de exemplu.

In ultimii ani au aparut si parcurile de aventura ca si activitati auxiliare ale turismului activ. (ex. Parc Aventura Brasov, Parcul Zamora Busteni, Arsenal Parc Orastie).

  • Turismul balnear si de wellness

Avem resurse naturale certificate si unice (ex. Mofete mai gasim doar in Japonia), avem o traditie istorica a turismului balnear si produse romanesti autentice (gerovital, asla vital), o baza de tratament destul de intinsa si i diversitate foarte mare.

Propunere

Daca ar fi sa te gandesti la unul din aceste 6 produse ale Romaniei, pe care l-ai alege sa il promovezi si cum ai face-o?

Haideti sa dezbatem acest subiect pentru ca pot iesi cateva lucruri frumoase. Daca scriem cu totii cate o idee despre ce ar trebui dezvoltat si promovat pentru fiecare produs in parte am dezvolta cateva idei pe care sa le putem folosi mai departe.

Si am castiga dublu:

  • Romania ar avea de castigat prin dezvoltarea produselor si promovarea acestora
  • am descoperi noi modaliati de promovare catre clientii nostri, lucru care ne-ar putea aduce mai multi clienti

Lasa un comentariu mai jos in care sa spui pentru fiecare tip de produs in parte (1.circuite culturale, 2.city break, 3.turism in natura, 4.turism rural,5. turism activ si de aventura, 6.turism balnear si de wellness) cate o idee de dezvoltare si de promovare a acestuia.

Tags : Carmina Nitescumarketing si comunicare in turismRomaniaspecialisti in turism
Carmina Nitescu

The author Carmina Nitescu

Ofer servicii de marketing și comunicare pentru companiile de turism, sunt trainer și organizator de evenimente tematice.

Tel: 004 0745 310 811 | Email: carmina@turismmarket.com

12 Comments

  1. Buna ziua, Eu am ca preocupari turismul rural din regiunea Crisana. Primul pas pe care-l voi face pentru promovarea acestui tip de turism va fi un site specializat in turism rural pentru aceasta regiune. Am rezervat deja un domeniu http://www.rural-tourism-Crisana.com. Cu siguranta ne vom mai auzi

  2. Intotdeauna turistii vor cauta experiente, din fericire pentru noi ceea ce ofera Romania sunt experiente unice privite prin ochii turistilor straini. Pentru City Break- Bucurestiul nu este Paris sau Roma, turismul rural nu inseamna neaparat carute si vizite la stana- presupune mai ales interactiunea cu oamenii care sunt sufletul acestor locuri iar pentru turismul activ putine sunt activitatile care nu pot fi realizate si in Romania ( de la trekking si hiking pana la parapanta si cycling). Pentru a intelege mai bine ideea aflati mai multe aici: http://www.rolandia.eu/

  3. Buna ziua,
    Eu as promova turismul rural din ROMANIA pentru ospitalitate binecunoscuta a locuitorilor din mediul rural si pentru a oferii turistilor straini gastronomie culinara traditionala (pensiunile rurale).Am 52 de ani locuiesc in Spania de 10 ani si am absolvit aici o scoala superioara de bucatari.Mi-ar placea sa am o oferta din partea cuiva din Romania pentru a face loby tarii mele aici.Sunt multi spanioli casatoriti cu romance si multi nativi din casatorii mixte.Avem mult mai multe de aratat in afara de Dracula si de N Moldovei. Vulcanii noroiosi,Focurile vii,pesterile,croaziere pe Dunare,etc.In proiectul de diploma, la terminarea scolii am vorbit despre toate astea, si mai mult decat atat …Delta Dunarii – la examenul practic final am pregatit o saramura de crap, un pic picanta, cu mamaliguta, care a fost f f apreciata.Media obtinuta a fost 7. Eu am fost f multumit, tinand cont si de varsta inaintata la care am absolvit, plus in limba spaniola (pe care am invatat-o numai dupa ureche).Astept propuneri. Aaa – chestia cu Bucurestiul …multi vorbesc pe aici de cainii comunitari(trebuie neaparat rezolvata aceasta chestiune, mai mult decat deranjanta).Eu am facut practica “erasmus” in Romania la hotel “Art” in Buzau si nu mi-a placut deloc cand la ora 12ºº – 1ºº noaptea cand ieseam de la practica, eram acompaniat pe b-dul Balcescu de 7-8 caini comunitari…Despre litoral, nu stiu, mai bine ma abtin.Cred ca ar fi o solutie f buna din partea ministerului turismului, sa initieze cursuri elementare in domeniu in domeniu, pe langa primarii, pentru toti locuitorii din zonele rurale cu potential turistic, de la igiena prepararii branzei cu smantana pana la asezatul tacamurilor pe masa.Daca li s-au luat CAP-urile,IAS-urile, n-ar strica sa li se puna altceva in loc.Dumnezeule, cata lume necajita am putut sa vad in 3 luni cat am stat acolo in practica (sa-l doara maseaua pe un om si sa stea asa cu infectie, pentru ca nu avea bani sa se duca la stomatolog …???

  4. Nu as zice ca este cunoscut litoralul romanesc cat Delta.
    Din pacate in turism” Romania nu aduce bani”
    Si inca ceva: sa se decida odata pentru ttodeauna daca turismul trebuie sa aiba un minister, sa fie o agentie in cine stie ce minister etc! Nu un hopa mitica din 4 in 4 ani sau din 5 in 5 ani! Si dupa aceea vorbim de promovarea ROMANIEI
    Sa nu uitam zone precum clisura Dunarii, zona Hateg, zona Neamt, zona Dobrogei-am exclus partea de litoral-

  5. Cate un .ppt si filmulet pe fiecare tip de produs
    O schita/sugestie/aplicatie tip calendar de cand este oportun, ca timp, sa fie distribuite (de catre expatii romani tuturor colegilor / cunosctilor pe care ii fac pe unde sunt)
    Un DVD care sa contina toate ceste materiale pe care ministerul de externe / CCIR / multinationale le poate distribui tuturor delegatiilor, expatilor etc.

  6. As adauga ca in afara, Romania este cunoscuta si pentru Delta Dunarii si pentru multe alte locuri poate "banale" pentru noi cei de acasa. Si as mai spune ca de multe ori oamenii astia afla despre ele din intamplare, din dorinta expresa si de la sine sau pt ca vreun alt prieten a fost cine stie cum si a spus si altora.Obiectivele turistice romanesti sunt prea putin promovate.Cei care se straduie din rasputeri sa o faca sunt in mare parte unitatile de profil gen agentii turism, pensiuni.

  7. Si as mai face ceva in plus pentru a-mi promova intern din punct de vedere turistic tara. As face birouri de info-turism (cu harti,pliante, vederi, etc. un singur angajat – tanar sau tanara, cunoscator engleza, franceza, etc) in fata fiecarei gari sau aeroport din orasele Romaniei. In momentul in care eu am coborat din tren, eu sa pot fi informat in 10-15 min. de tot ce pot vizita, activitati, unde mananc, unde dorm.

  8. Multumesc tuturor pentru raspuns.

    Idei exista si sunt persoane care le pun in aplicare. Sper insa ca in urma acestor idei expuse de noi toti mai sus sa devina cat mai multi interesati de promovarea Romaniei si sa faca ceva in acest sens.

  9. Foarte buna ideea domnului Baciu.Majoritatea turistilor cauta dezorientati centrul de informare turistica si de multe ori renunta pt ca ori nu gasesc un om care sa vorbeasca o boaba de engleza, ori subiectul in cauza se afla intr-o locatie greu de gasit chiar si de localnici.Ar trebui ca aceste centre sa fie exclusiv in gari, autogari si aeroporturi si cu un personal dedicat, foarte bine informat si care sa aibe in sange placerea de a ajuta oamenii.
    Mi s-a intamplat sa vina turisti in agentia unde lucrez sa-mi spuna ca la centrul de informare au fost expediati in cateva minute fiind incarcati cu 5-6 pliante in limba romana!!! si mi-au multumit insistent pt amabilitatea cu care i-am tratat si disponibilitatea de a le explica.
    Alt mod de promovare ar fi contactarea tuturor operatorilor mijlocii si mari de pe piata internationala si organizarea de info-tripuri pentru acestia.Pentru asta trebuie ceva bani investiti dar cu cap.Nu e nevoie de info-tripuri interminabile pt ca nu putem acoperi intreaga Romanie insa daca ii ducem in punctele cheie si mai putin exploatate si mai facem si cateva prezentari de informare cred ca putem sa intram si pe alte piete.
    Idei ar mai fi dar nu mai am timp si nici nu cred ca ajuta la ceva faptul ca le scriem aici.Suntem prea mici pentru a fi ascultati.

  10. Imi doresc sa lucrez in turism si sa fac sa conteze. Insa locuri libere nu apar sau se cere experienta. Pai de unde experienta daca nimeni nu-ti da o sansa ? Eu imi iubesc tara si vreau sa promovez atuurile ei .

  11. Cred ca este o foarte bună idee aceasta șansă să participam la promovarea turismului în România.As dori ca turismul cultural sa îl promovez în stil cât mai personal,cu imagini sugestive ,comentate și cu evenimentele la care se poate participa liber sai cu invitații, City break găsesc ca nu trebuie omis din viata romanilor ci inclus în cunoașterea esențială a orașelor din România ,Brașovul,Bucureștiul,Iașului Timișoara Oradea,Arad Cluj Napoca,Bistrița sau Baia Mare nu ar trebui sa lipsească din vizitele și cheltuielile ce pot fi făcute, turismul rural nu ar e de ce sa nu fie promovat în continuare cu stiluri tradiționale și ideei personale pe care și eu le voi completa cu trasee adecvate pentru cei dornici de mai multa mișcare,ciclism,drumeții, trasee doar pe zone rurale din depresiuni ca Maramureșul,Transilvania,, podișul sau ma gândesc la oferte de turism în regiunile pomicole,viticole, floricole gen Codlea Brasov ,vreau sa zic ca deși exista de mult turismul gastronomic ca cel mai important pentru turismul rural tot se mi poate găsi ceva care sa merite interesul în acest sens, eu as promova turismul pentru degustări de produse tradiționale, doar sa ajungă timpul ca orice forma de turism as îmbunătățit cu ce ar fi mai actuala cere pe piata dorințelor din turism

Leave a Response