Asa cu spuneam in prima parte a articolului, Turcia ofera mult mai multe oportunitati de calatorie decat “all inclusive-ul” pentru care este cunoscuta.
Revin astazi cu partea a doua a articolului in care vorbesc despre zona centrala a tarii, Cappadocia cu formele ei naturale unice in lume si despre fostul Byzantion, actualul Istanbul.
- Cappadocia, leaganul istoriei
Am fost de multe ori in Turcia, cateodata ca turist, cateodata ca si ghid, alteori am ales sa petrec o perioada putin mai lunga in aceasta tara. Am vazut foarte multe locuri, am inceput sa cunosc si limba turca (nu este chiar asa de “rea” precum pare) si mi-a placut in mod deosebit bogatia istoriei pe care am gasit-o aici.
De cand am fost prima data in Turcia auzisem de Cappadocia, zona cea mai veche si plina de traditii a Turciei. Si am avut ocazia sa petrec 2 zile in aceasta zona parca uitata de vreme.
Cand am ales excursia in Cappadocia ma asteptam sa vad o zona interesanta, o zona uscata si arida, o zona plina de peisaje nemaivazute. Si a fost mai mult decat ma asteptam!
Plecand din Antalya (zona Alanya) am petrecut in jur de 6 ore pe drum pana am ajuns si am avut marea surpriza. As fi privit peisajul acela ore intregi! Nu imi explic nici acum cum s-au format acele stanci in forme atat de diferite si asemanatoare in acelasi timp.
Cappadocia se intinde pe o distanta de aproximativ 800 km si se afla in inima Turciei. Aceasta zona este uscata si arida si are un peisaj pe care il mai poti vedea doar in filmele SF. Cel putin, asta a fost prima mea impresie. Si nu doar a mea ci a tuturor celor din jurul meu.
Stancile din Cappadocia, sau “fairy chimneys” asa cum mai sunt denumite, s-au format dupa eruptia vulcanului Erciyes, prin depunerea de lava si cenusa vulcanica. Apoi, natura si-a urmat cursul si a dat acestor stanci forme unice. Ceea ce este si mai uimitor este faptul ca aceste stanci au fost transformate in locuinte si orase.
Am avut ocazia sa vizitez cateva dintre acestea si mi s-au parut foarte simple, utile si frumoase. Inca mai exista si astazi stanci locuite, insa le-am putut vedea numai de departe, acestea nefiind accesibile publicului larg.
In Cappadocia exista mai multe tipuri de locuinte inedite: fie in stanci, fie in orasele subterane.
Primul oras pe care l-am vizitat in Cappadocia a fost orasul subteran Saratli. Situat la numai 3 km pe drumul dintre Aksaray si Nevsehir (“orasul nou” in traducere), acest oras dateaza din vremea romanilor. Orasele subterane erau construite pentru a fi la adapost fata de clima schimbatoare dar si pentru a se apara in vreme de razboaie.
Orasul Saratli are 7 nivele, insa numai 3 sunt puse la dispozitia publicului. Orasul mai este numit si “40 de ochi” datorita celor 40 de camere pe care le are.
Al doilea loc pe care l-am vizitat in Cappadocia a fost orasul Uchisar. Este unul din orasele cele mai vechi si s-a format in jurul “Castelului”. De aici, de sus, privelistea catre Valea Porumbeilor si catre Goreme este extraordinara.
Zona Goreme a fost locuita de crestini, iar numele vine de la “gor emi” ceea ce inseamna “nu poti vedea acest loc”. Crestinii au locuit in aceste stanci, ascunzandu-se astfel de raidurile arabe. Astazi Goreme este “centrul istoric” al Cappadociei.
Goreme, impreuna cu Uchisar si Urgup alcatuiesc zona cea mai bine pastrata a Cappadociei. Nu ai cum sa vizitezi unul din orasele acestea fara sa le vezi pe toate. In fiecare unghi al acestei zone parca ai de vazut altceva, mai frumos si mai uimitor.
Este interesant de stiut ca exista hoteluri ce ofera camere destul de confortabile in stanci. Daca stai macar o noapte aici vei avea ocazia sa te simti “de-al locului” si sa percepi, poate, altfel, intreaga zona.
Tot in apropiere de Goreme se afla si orasul Cavusin. Aici, sus de tot, se afla ramasitele unei biserici crestine. Intregul oras era cunoscut pentru casele si bisericile de aici. Merita sa urci pana in varful acestui “oras- cetate” pentru a admira privelistea de aici.
- Byzantion, Constantinopol, Istanbul. Cultura si istorie
Turcii au un mare respect pentru tara lor si pentru Mustafa Kemal Ataturk “tatal Turciei”, asa cum ii spun ei.
Istoria lor este un lucru extrem de drag sufletului lor si niciun turc autentic nu va ocoli acest subiect cand sta de vorba cu un strain.
Cunoscut in antichitatea greaca sub numele de Byzantion si mai apoi, dupa anul 330 d.Hr, sub numele de Constantinopol, orasul si-a luat numele oficial de astazi, Istanbul abia in 28 martie 1930.
Capitala a trei imperii succesive, roman, bizantin si otoman, Istanbulul stie sa conserve mostenirea trecutului sau, avansand catre un viitor modern.
Mai mult decat un simplu oras istoric, Istanbul este considerat centrul economic si comercial al Turciei. Varietatea Istanbulului ii fascineaza pe cei ce ajung aici: muzeele, bisericile, palatele, marile moschei, bazarurile si siturile naturale par inepuizabile. Istoria Istanbului de astazi suna cam asa:
• In secolul VII i.Hr, Byzas a fondat o colonie greceasca pe care a numit-o Bizant.
• Imparatul roman Constantin isi stabileste capitala aici in anul 324 d.Hr, numind-o ulterior dupa numele sau, Constantinopol.
• In 1453 orasul este cucerit de otomanii condusi de sultanul Mehmet II si numit Istanbul.
• Acesta devine capitala Imperiului Otoman, functie pe care o are pana in 1923.
Epoca de glorie a imperiului se face simtita si in imaginea orasului: sunt construite numeroase moschei, Palatul Topkapi, Marele Bazar. In prezent metropola este un amalgam de Orient si Occident, fiind o poarta pentru cele doua continente pe care se afla.
Istanbulul are o pozitie geografica exceptionala, la intretaierea tuturor drumurilor terestre si maritime intre Orient si Occident, intre nord si sud. El este situat pe ambele maluri ale Cornului de Aur, mic golf adanc de pe malul european al Marii Marmara si pe malul vecin, asiatic.
Istanbulul poate fi impartit in trei zone: orasul vechi, orasul nou si partea asiatica a orasului.Vechiul Istanbul este separat de orasul nou prin Cornul de Aur la nord si se intinde la sud pe tarmul Marii Marmara.
Impanzit de monumente apartinand marilor civilizatii care s-au succedat in acest loc (greaca, bizantina, otomana), Istanbulul este unul dintre cele mai fascinante orase ale lumii.
Cea mai frumoasa opera arhitecturala din perioada bizantina este Moscheea Sf. Sofia (Ayasofia). Sf. Sofia a fost construita de Imparatul Constantin ca o basilica in secolul IV. Ea a fost distrusa de un incendiu dar, in secolul VI, Imparatul Justinian a reconstruit-o. Cupola moscheei are o inaltime de 55m si o latime de 31m. Este cea mai veche cupola si cea de-a patra ca marime in lume, dupa cupolele catedralelor Sf. Petru (Roma), Sf. Paul (Londra) si Domul din Milano.
Sf. Sofia este opera arhitectilor Isidor din Milet si Anthemios din Tralles. Pana in 1453 cand a fost transformata in moschee, Sf. Sofia era cel mai mare monument al crestinatatii. In 1935 Sf. Sofia a devenit muzeu (din ordinul lui Mustafa Kemal Ataturk ).
Moscheea Albastra (Moscheea Sultan Ahmet): construita intre 1609 si 1616 de catre arhitectul Mehmet Aga, unul dintre elevii marelui arhitect Sinan, moscheea poarta oficial numele fondatorului, dar este celebra datorita elementelor de decor din interior, predominant albastre. Exteriorul atrage atentia prin dimensiunile cupolei centrale si cele 6 minarete.
Palatul Topkapi, fondat de Mehmet II Cuceritorul. Asezat pe un teren imens, palatul acopera tot spatiul cuprins intre Sf. Sofia si varful peninsulei. Palatul este inconjurat de un zid intarit cu turnuri si strapuns de sapte porti, dintre care patru catre interiorul peninsulei si trei catre mare.
Timp de 4 secole, pana in 1839, palatul a fost sediul guvernului si resedinta sultanului iar astazi, Palatul este organizat ca muzeu, decoratiunile interioare si exponatele fiind cu mult mai importante decat arhitectura cladirilor.
Marele Bazar (Bazarul acoperit), un alt punct de interes in Istanbul are aspectul unui oras in oras datorita labirintului de stradute acoperite, unde se afla peste 4000 de mici magazine ce vand bijuterii, ceramica si haine. Primul bazar a fost facut in 1461 si cel actual in 1898.
Dupa cum observi Turcia are o multime de lucruri pentru care merita sa ajungi aici. Are intr-adevar litoralul pe care il cunoastem cu totii insa atunci cand oferim clientilor nostri un pachet de vacanta este bine sa stim ce sa le recomandam si din punct de vedere cultural. Istoria Turciei este prezenta si astazi in multe locuri foarte bine intretinute.
Cappadocia si Istanbul sunt doar doua exemple din multitudinea de zone istorice pregatite sa te primeasca cu bratele deschise.
Daca ai fost in Turcia si ai incercat mai mult decat o vacanta all inclusive mi-ar placea sa imi spui ce anume ti-a ramas in minte. Poate fi o zona, pot fi oamenii, poate o anumita activitate sau orice altceva. Lasa-mi un comentariu mai jos si hai sa ii ajutam impreuna pe toti cei care citesc acest articol sa descopere locuri si activitati noi in Turcia.