Turismul rural merita mai mult

Asa cum am spus in ultimul articol, continui subiectul care vizeaza turismul rural si mi-am propus sa aduc in discutie o zona frumoasa, bogata in atractii naturale si antropice, unde se afla doua statiuni de interes local din judetul Alba.

Zona despre care vorbesc este Valea Ariesului din Tara Motilor, Muntii Apuseni.

Cu siguranta cei care ati reusit sa ajungeti pe aceste meleaguri nu ati ramas indiferenti la frumusetea si bogatiile care se gasesc aici. Si cand spun bogatii ma refer la natura, la peisaje, la atmosfera, la oamenii calzi si buni care te intampina, la traditiile si obiceiurile care inca se mai pastreaza si sunt transmise din generatie in generatie.

Cele mai importante asezari rurale se intalnesc in bazinul superior al Ariesului, amonte de localitatea Campeni.

Acestea sunt Albac, Garda de Sus, Scarisoara, Casa de Piatra si Arieseni, dintre care localitatile Albac si Arieseni au rangul de statiuni turistice de interes local.

In localitatea Albac se desfasoara Targul National de Turism Rural, iar localitatea Arieseni este cunoscuta, printre altele, pentru posibilitatea practicarii sporturilor de iarna.

Nu trebuie ignorate insa nici localitatile de pe Valea Ariesului Mic: Avram Iancu, Vidra, Sohodol, Vadu Motilor, de asemenea bogate in istorie, traditie si cultura.

In apropiere se afla Muntele Gaina, unde in fiecare an are loc “Targul de Fete de pe Muntele Gaina”, o serbare campeneasca, unde se aduna mesteri populari, artisti, interpreti de muzica populara.

Turismul practicat aici este unul sezonier iar proprietarii de gospodarii si pensiuni turistice reusesc sa obtina un venit care sa contribuie doar partial la bugetul intreg al familiei. Acest venit este in unele cazuri reinvestit in modernizarea pensiunilor, alteori contribuie la cheltuielie zilnice ale familiei.

Majoritatea celor care practica turismul rural sunt persoane care locuiesc in zona sau in apropiere, devenind o afacere de familei, dar exista si investitori externi, din orase ca si Timisoara, Arad, Cluj, Alba-Iulia, Bucuresti etc. Unii s-au detasat mai mult decat altii prin prisma investitiilor facute dar si a strategiilor de comunicare si imagine, cu toate ca nu exista o directie exacta in acest sens si multe se fac inca “dupa ureche”.

Se simte nevoia unor cursuri de specializare (de exemplu putini din cei care detin o gospodarie rurala si cazeaza turisti, cunosc o limba de circulatie internationala), de calificare si instruire a personalului.

Turistii ajung sa cunoasca oferta din zona prin intermediul internetului, la recomandarile prietenilor, familiei, cunoscutiilor.

Cea mai mare parte a proprietarilor de pensiuni turistice aleg varianta recomandarilor pentru a se face cunoscuti, fara a face prea multe investii intr-un site propriu, fara a avea o strategie de marketing si comunicare sau de a avea o colaborare cu agentiile de turism.

E de bine? E mai putin bine? Cum se poate aprecia acest fapt?

Poate prin faptul ca sezonalitatea este accentuata, veniturile incasate din activitatea turistica contribuie intr-un procent scazut la bugetul familiei, iar turismul rural nu constituie inca o sursa viabila de trai, toate acestea sunt semne ca turismul rural este inca insuficient dezvoltat.

Exista solutii?

Acestea se gasesc insa este nevoie de investitii, de viziune si gandire in ansamblu. In cadrul tezei mele de doctorat, studiez si pun la dispozitie solutii pentru optimizarea si dezvoltarea turismului in general, cu accent cazut asupra turismului rural din Tara Motilor, Muntii Apuseni, cu speranta de a dinamiza aceasta forma de turism dar si de a pune la dispozitia celor interesati (proprietari de pensiuni turistice, autoritati locale si judetene, posibili investitori privati, turisti) un material practic si eficient, care are in spate o cercetare serioasa.

E timpul pentru o schimbare si in ceea ce priveste turismul rural!

Credit foto: unsplash.com

Tags : RomaniaSimona Baleaspecialisti in turism
Simona Elena Balea

The author Simona Elena Balea

5 Comments

  1. Turismul rural merita o promovare larga internationala, facuta profi. Roadele se vad repede, strainii deja exploateaza unele destinatii rurale, in special din Ardeal si delta Dunarii. E mare pacat ca nu se face nimic de statul roman.

  2. Da, si este nevoie de o implicare mai mare a autoritatilor din zona in imbunatatirea infrastructurii. Am bunici in comuna Scarisoara si am fost acolo vara aceasta. Nu am putut sa nu observ ca avand in vedere ca este o vorba despre o zona turistica cu multe afaceri in turism, starea asfaltului pe drumuri era “rusinoasa”. Inainte de a ne promova avem nevoie de o punere mai buna la punct a infrastructurii.

  3. Am punctat in artricolele dedicate turismului rural, aspectele care inca retin aceasta forma de turism din dezvoltare. Si cat timp nu exista o cooperare buna intre sectorul public si cel privat, din pacate lucrurile vor stagna.

Leave a Response