Vacanta cu sutana

Un nou si mic scandal a izbucnit zilele acestea la adresa preotilor sau ma rog, la adresa unor preoti care folosindu-se de pozitia lor de predicatori au inceput sa predice si despre vacante. Un lucru bun de altfel pentru ca asa enoriasii ar mai invata lucruri interesante despre destinatii, in special despre Tara Sfata. Problema este insa ca preotii nu se rezuma doar la povesti ci, mai mult decat atat se pare ca au atacat si vanzarea efectiva a vacantelor religioase.

Stim foarte bine ca inca din vremuri indepartate, biserica desfasoara poate unele dintre cei mai de succes “business-uri” de pe piata. Succesul de care se bucura biserica in afaceri este de necontestat si spun asta referindu-ma in special la cele mai raspandite religii de pe glob in frunte cu cea catolica despre care s-au spus nenumarate povesti dar si datorita fondurilor de care se bucura ca insitutie.

Ma rog, asta este deja alta discutie care poate produce o gramada de polemici pe care personal nu le doresc in acest articol.

Hai sa vedem ce contesta ANAT-ul:

Ne îngrijorează preoţii şi profesorii, două categorii profesionale care organizează excursii religioase fără a deţine o agenţie de turism. E un domeniu care scapă de sub controlul autorităţilor pentru că nu există facturi şi, în consecinţă, nici colectare de taxe. Şi vorbim aici despre o piaţă de milioane de euro anual”, a declarant Corina Martin, preşedinta ANAT conform RTV.net

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, declara conform aceluiasi RTV.net

Noi nu avem cunoştinţă de preoţi care să organizeze singuri asemenea excursii, probabil că sunt situaţii rarisime. Ar fi şi greu să organizeze ei, este o dezinformare mai mult sau mai puţin voită. Nu vreau să fiu maliţios, dar probabil că este vorba despre concurenţa pe care birourile de pelerinaj ale patriarhiei le-o fac agenţiilor de turism.

Dupa cum puteti observa din cele doua declaratii de mai sus, asa cum era de asteptat, avem parte de doua pozitii total diferite. Una prin care se acuza business-urile ilegale ale bisericii in valoare de cateva milioane de eur anual din zona turistica iar de cealalta parte se accepta doar ideea unor “situaţii rarisime”.

Acum, daca avem puterea de a lasa deoparte credinta fiecaruia si sa vedem peste aceasta, personal eu sunt convins ca exista preoti care fac business din orice iar cand zic orice ma gandesc la lumanari, acatiste, tamaie, nunti, botezuri, inmormantari, campanii electorale si de ce nu……..turism. Principala problema a micilor afaceri enumerate mai sus este ca acestea nu sunt fiscalizate iar eu am avut cateva experiente fara chitanta :).

Din punct de vedere personal, eu cred ca biserica ar trebui sa aibe un rol strict spiritual cu o autofintare extrem de transparenta din partea enoriasilor sau a donatorilor iar micile actiuni antreprenoriale sa fie interzise cu desavarsire. De ce spun asta? Pentru ca biserica prin natura ei si prin mesajele pe care le transmite poate influenta foarte usor dorintele si actiunile oamenilor si se poate pica extrem de usor in capcana manipularii.

Acum, din zona agentiilor de turism care tin de biserica, eu cunosc doar Basilica Travel care are ceva vechime si notorietate in zona calatoriilor religioase si care din cate stiu functioneaza in legalitate insa, daca m-as ghida dupa afirmatia Corinei Martin prin care preotii desfasoara afaceri in turism de cateva milioane de eur anual, pot baga mana in foc ca Basilica Travel nu dispune de o astfel de cifra de afaceri :).

Asadar, cum ramane cu cei aflati in ilegalitate si cum ramane cu prejudiciul agentiilor de turism pe care le reprezint si eu macar prin faptul ca imi castig banii din acea zona, cum ramane cu credibilitatea bisericii si a preotilor, cum ramane cu buna credinta ?

Hai sa vedem pe mai departe.

Credit foto: unsplash.com

Tags : madalin mancila
Madalin Mancila

The author Madalin Mancila

Always forward! Email: madalin@turismmarket.com

12 Comments

  1. Sint Foarte multi preoti care fac ilegal grupuri.Ce este moral este faptul ca isi vind excursiile in timpul slujbei!Cumpara bilete la tarif de grup,si nici o companie nu zice nimic,ba chiar se lauda cu asta.Fac comanda la agentiile israeliene,care stiu foarte clar ca sint ilegale,si se lauda cu numarul de grupuri.Un preot baga in buzunar 4000- 5000 de euro la un grup.
    Unii preoti isi spun ,la mishto ” centru de pelerinaj”.
    Exista,deasemeni,centre de pelerinaj,care taie chitanta,dar nu respecta legea,adica nu au licenta si brevet.Biserica se si lauda cu asta,dupa cum vedeti.Ministerul turismului,bineinteles,orbit de frumusetea Elenei din Buzau,nu a vazut aceste centre.
    Basilica ,intr- adevar,este o agentie legala a Bisericii.Ramine insa aspectul moral,al preotilor care manipuleaza mintea enoriasilor lor!Ce ar fi daca ne- am face si noi,fiecare agentie,o mica bisericuta?Doamne- Fereste!

  2. Ui, ce-mi place! În sfârșit se vede și Israelul ca o destinație turistică, și nu doar religioasă … Dat fiind că abia m-am întors de acolo, cred că mă vor pișca degetele să povestesc despre cum e treaba cu pelerinajele în zonă.

  3. .. si ca niste buni negociatori ce sunt, preoti practica si “licitatiile” intre mai multe agentii… sub stindardul “care dai mai ieftin?” (sejurul) sau “care dai mai multe?” (locuri gratuite)… Necunoscute sunt caile turismului, in vecii vecilor…

  4. Asta ar fi trbuit sa fie ultima problema de discutat aici, sunt total dezamagit si de topic, si de reactii.

  5. Dintre multele probleme care se nasc din aceasta activitate la limita morala, sa ne gandim doar la aspectul financiar, incasarea banilor aici de catre persoane fara personalitate juridica, tranzactii care nu pot fi impozitate si ne-evidentiate financiar nicaieri. Pe aceeas linie de consecinta bonitatea agentiilor “partenere” israeliene nu poate fi verificata, ca sa nu discutam de aspectul sigurantei, asigurari etc. Sa ne aducem aminte de recentul scandal si ruptura aderenta intre Patriarhia Romana si Biserica dun Ierusalim din cauza unui hotel construit fara autorizatie si ne dam seama care este amplitudinea acestei afaceri. In plata Domnului SRL.

  6. Interesant subiect. Cred totusi ca in aceasta problema aspectul economic este mai putin important si concentrarea prea mare asupra lui nu duce la solutii. Dupa parerea mea cel mai important aspect este siguranta consumatorilor. Aici trebuie lucrat la o mai buna informare si educare. Persoanele care organizeaza o calatorie in grup au o mare responsabilitate fata de acele persoane care merg in acea calatorie. Ar trebui aici studiata legea si vazut cum sunt trase la raspundere persoanele care organizeaza calatorii in grup, daca o anumita persoana pateste ceva in timpul calatoriei. Daca exista vre-un gol legal in aceasta privinta si aceste persoane nu sunt trase la raspundere (sau nu suficient) ar trebui lucrat la acest aspect. Iar in acesta problema agentiile de turism si Biserica ar putea lucra impreuna pentru a informa cetatenii, profesorii si preotii despre riscurile de a calatorii sau organiza calatorii fara a fi acoperti legal (asigurare, chitanta, etc.). As fi curioasa cum ar raspunde Biserica daca ANAT ia-r propune o astfel de colaborare :)?

  7. Traim intr-o tara libera,democratica,in care nu ar trebui sa discutam de cine este mai capabil sa faca pelerinaje si cine nu. Daca un preot poate sa convinga sute de oameni sa-l urmeze intr-un pelerinaj e de admirat. Prezinta mai multa incredere decat un membru ANAT care te pacaleste. Nu sunt inca reclamatii.E alegerea lor,a turistilor.Problema este a agentiilor de turism care te duc si de abandoneaza intr-o locatie sau alta si nu se mai intereseaza de tine. Se plang turisti ca au fost pacaliti de agentii de turism ” cu brevet” si membre “ANAT ” pe bani multi si nimeni nu a luat nici o masura. Eu zic ca agentiile de turism ar trebui sa-si imbunatateasca imaginea nu Biserica. Sunt agentii de turism care te pacalesc cu acte in regula.Stim destule cazuri”Premium Holidays” si multe altele. Mereu avem grija de capra vecinului in loc sa punem umarul impreuna la capitolul incredere si atragere de turisti.Daca am citi un pic in istorie am observa ca oamenii bisericii au avut un rol destul de important in a promova calatoriile. Nu ar trebui neglijati .

    1. traim intr-o tara libera si democrata dar cu toate astea exista niste reguli & legi care trebuie respectate.

      Nu ar trebui neglijatii oamenii bisericii ca pana la urma ei au inventat turismul, dar orice aface ar face ar trebui fiscalizata si impozitata.

Leave a Response